"Az együttes létezés számít" - Újra összeálltak a beregszásziak

A múlt héten Shakespeare A vihar című bemutatójával nyílt meg az idei Shakespeare Fesztivál Gyulán. A produkcióra újra összeállt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház egykori társulata. Ennek kapcsán a Népszava Trill Zsoltot és Szergej Maszlobojscsikov rendezőt kérdezte. A produkciót július 14-én a Szentendrei Teátrumban is megtekinthetik az érdeklődők.

vihar

Maszlobojscsikov előadásában Prosperóból Prospera lett, akit Szűcs Nelli alakít.

vihar3

Arról, hogy miért döntött így és hogy miért szerepelnek a produkcióban más Shakespeare-művek, a rendező így mesélt: "Prospera a gyengék, védtelenek képviselője, aki megpróbál bosszút állni a durva erőszak világán. Ezért is döntöttem úgy, hogy a főszerepet egy nőnek kell játszania. Prospera végig vesztésre van ítélve, de végső soron mégis győzni tud. A vihar Shakespeare összegző műve, és egész örökségének szinte valamennyi motívuma fellelhető a darabban. Ezt a jelenséget próbáltuk meg felhasználni és beépíteni az előadásba. Calibant például Shakes-peare egy fizikailag is sérült emberként ábrázolja, innen jött az ötlet, hogy valószínűleg sok hasonlóságot mutat III. Richárddal. Caliban Shakespeare eredeti értelmezésében is egy ellenpontja Prosperónak. Nálunk Trill Zsolt játssza Calibant, Zsolt ráérzett a szerep erejére, mélységére, ezért a figurája az előadás egyik kulcspontjává válik" - fogalmazott.

vihar4

Trill Zsolt, aki a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház egyik alapítója, jelenleg a debreceni Csokonai Színház tagja színészként most találkozott először A viharral. "Egy színésznek el kell fogadni a rendező elképzeléseit" - mondta Caliban megszemélyesítője. 

vihar5Trill Zsolttal arról is  mesélt, miként sikerült együtt dolgozni újra azokkal a kollégáival, akikkel együtt annak idején megalapították a beregszászi színházat. "Kialakult közöttünk egy mély szövetség, ami nincs papírra fektetve, de mindenki nagyon komolyan veszi" - válaszolta a színész. "Amikor néhány éve Vidnyánszky Attila megrendezte a Három nővért, azt éreztem, hogy ezzel az előadással valami lezárult, elmúlt. Ez az érzés a mostani próbaidőszak alatt is többször visszajött. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy a fájdalmat, a görcsöket muszáj elfelejteni. Csak az újbóli együttes létezés számít" - közölte Trill Zsolt.

A teljes cikket itt olvashatja.

Forrás: Népszava, Fotók: Kiss Zoltán

süti beállítások módosítása