Japánba készül a zalaegerszegi bábszínház

Nemzetközi fesztiválokra készül a zalaegerszegi Griff Bábszínház társulata; Nagyszebenben, a Gong Bábszínházban a Gulliver Lilliputban című produkcióval zárul a nemzetközi fesztivál, augusztus elején pedig a János vitéz című bábelőadást mutatják be Japánban, Tojamában a Gyermek Világszínházi Fesztiválon.

A János vitéz díszletei, a morzsolt kukorica, a górék, a játék kocsik már úton vannak Japán felé, ugyanis költségkímélés miatt Hamburgból hajón szállítják a díszleteket, amelyek a tervek július 21-én érkeznek meg a szigetországba - mondta Pinczés István, a Griff Bábszínház júniusban kinevezett igazgatója a szerdai zalaegerszegi sajtótájékoztatón.
A Jászai- és Ucsimura-díjas rendező szólt arról, hogy a világszínházi fesztiválon apróbb módosításokkal mutatják be a János vitézt; az időkeret miatt például rövidíteni kellett a jelenteket, a zsiványtanyán játszódó jelenetet pedig - részben tűzvédelmi, részben dramaturgiai okok miatt - kihagyták. A japánok szerint ugyanis a gyermekek nem fogják megérteni, hogy Kukorica Jancsi miért gyújtja fel az "ártatlanul mulatozó", később elalvó haramiák fejére a zsiványtanyát - jegyezte meg Pinczés István.

pinczes A japánok a hétköznapi életben szemérmesebbek, mértéktartóbbak, ezért módosítani kellett a zárójelenetet is. Így János Vitéz a szenvedélyes csók helyett csak egy nagyon rövid és halvány puszit lehel a tó vizéből kilépő Iluska orcájára.
A bábszínház-igazgató tájékoztatása szerint az augusztus végén kezdődődő színházi évadban magyar népmesét, szerkesztett műsort, mozgásszínházi produkciót és japán bunraku bábjátékot is bemutatnak Zalaegerszegen. A speciális nevelést igénylő gyerekeket és a fogyatékkal élő ifjú felnőtteket kézműves játszóházi programokra várják, a félév körüli kisdedeknek gyermeknyelvi szavakra címkézett játszóházi, dédelgető, tipegő programokat szerveznek. A felnőtt nézőknek a Hevesi SándorSzínházzal közösen terveznek zalaegerszegi alkotókhoz, szerzőkhöz kapcsolódó felolvasó színházi esteket.
Az első premier - Sómese Benedek Elek gyűjtéséből - koprodukciós előadás lesz a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházzal. Októberben Jámbor József A három deviáns című darabját mutatják be; a lustaságról és annak gyógyításáról szóló történet a 2012-es kaposvári Schwajda György drámapályázat I. díjas alkotása volt.
November végén Hóhullásban címmel a világ más tájain élő - japán, francia, angol, dél-afrikai, orosz és finn - gyerekek karácsonyi dalaiból, játékaiból adnak válogatást. A 2013-as esztendőt Csipike, az óriás törpe történetének bábszínházi bemutatójával kezdi a társulat, majd a Peti a képtárban című zenés mozgásszínházi produkciót tűzik műsorra. Az évad végén Koizumi Hirosi japán rendező a Hétalvó című népmese keleti feldolgozását állítja színpadra.
Pinczés István az MTI kérdésére elmondta; fontosnak tartja a színvonalas, élményt jelentő produkciók létrehozását, ugyanis a gyerekek, a következő generáció nevelése nem a nagyszínházak feladata, hanem a bábszínházaké.

süti beállítások módosítása