Body Moving augusztusban is - Különleges helyszíneken

A 2009-ben útjára indított BODY MOVING táncnépszerűsítő programsorozat Tánc Mindenkinek! programja idén különleges helyszíneken jelentkezik: Budapesten a Kassák Múzeum (Zichy-kastély) udvarán, vidéken pedig Agárdon, a Velencei-tó partján.

A Kassák Múzeum az Életmód és társadalmi mozgalmak a modernitásban címmel indított kiállítás-sorozatot. A sorozat első része Elmozdulás. Munkáskultúra és életmódreform a Madzsar-iskolában címmel június 23. és szeptember 30. között látható.

A kiállítás Madzsar Józsefné Jászi Alice (1877–1935) budapesti mozdulatművészeti iskoláját mutatja be. Ezen belül is az ott zajló tevékenységnek a 20. század elején kibontakozó életmódreformhoz és a munkáskultúrához köthető szálait fejti ki. Madzsar Alice érdeklődése a testkultúra iránt részben családi indíttatású, de módszerére a németországi és norvégiai tanulmányútjain elsajátított női torna is hatott. Hazatérve, éppen 100 évvel ezelőtt, 1912-ben nyitott saját iskolát Budapesten, ahol kidolgozta saját mozgásrendszerét.

body3

Madzsar Alice mozdulatművészeti munkássága is jelentős volt. Ehhez kapcsolódóan az augusztusi Tánc Mindenkinek! programon Fenyves Márk és Pálosi István mozdulatművészek segítségével kipróbálhatjuk a műfaj filozófiájára épülő fátylas és korongos táncot, valamint a mozdulatművészet mai formáját.

A korábbi évekhez hasonlóan most is minden nap bemelegítő órával indul. Bepillanthatunk az amerikai Lester Horton által kidolgozott, a hosszú, nyújtott testvonalat, diagonális feszességet és hosszú egyensúlyi helyzeteket használó technika alapjaiba; ráhangolódhatunk a napra az erőteljesebb és dinamikusabb ashtanga jógával is; a harmadik napi Release (ellazulás) órán a test feszültségének csökkentésével juthatunk majd mélyebb test-tudati állapotba.

A második, mozdulatművészeti blokk után a hazai kortárs tánc képviselőitől tanulhatunk. Grecsó Zoltán óráján megtapasztalhatjuk, hogy a nyugodt test nemcsak hihetetlenül gyors tud lenni, de könnyedén kezeli a gravitáció okozta helyzeteket, újrahasznosítja a keletkező energiákat és felhasználja a tőle függetlenül is rendelkezésre állókat. Berger Gyula gyakorlatai tisztán funkcionálisak és a testre való figyelést, a mozgás törvényszerűségeinek a megérzését segítik elő.

Máthé Gabriella óráján megismerhetjük a testünk kínálta lehetőségeket. A befelé figyelő kreatív improvizáció után a figyelem kifelé, a térre és a partnerekre nyílik majd.

Minden alkalom egy-egy lendületesebb, akár az esti bulira is ráhangoló órával zárul. A jó hangulat biztos, hogy garantált a bollywood dance órán, mely a klasszikus indiai templomi táncok és a modern nyugati táncok ötvözete. A tempós hip-hop-ot a második napon lelassítva tanulhatjuk, a locking-on pedig átadhatjuk magunkat a laza testmozgásnak és a fényképszerű "megfagyásoknak".

Augusztus 25-én a program 1 napra leköltözik Agárdra, hogy csatlakozzon a Gödör Kemping összművészeti kulturális fesztiválhoz. A Gödör Klub idén első alkalommal rendez kempinget a Budapesttől alig 60 km-re található Velencei-tó partján egy nyolchektáros tiszta és mélyvízű strandon. A Tánc Mindenkinek! mellett zenei, színházi és cirkusz programokon vehetnek részt az érdeklődők.

body

Program

augusztus 5. Budapest

16-17h Ladjánszki Márta: "folyton Horton"

17-18h Mozdulatművészet | Fenyves Márk - Pálosi István: Mai mozdulatművészet (szintézises óra)

18-19h Grecsó Zoltán: Kortárs tánc

19-20h Koronczi-Pintér Ágnes: Bollywood dance

augusztus 19. Budapest

16-17h Rubi Anna - Haklik Márta: Ashtanga Jóga

17-18h Mozdulatművészet | Fenyves Márk - Pálosi István: Fátylas tánc

18-19h Berger Gyula: Testbarát technika

19-20h Hevér Zsófia: Hip-hop

augusztus 25. Agárd (!) 

12-13h Berger Gyula: Testbarát technika

13-14h Bakó Gábor: Jazztánc

14-15h Urban Dance Team: Locking

15-16h Koronczi-Pintér Ágnes: Bollywood dance

augusztus 26. Budapest

16-17h Gál Eszter: Release technika (ellazulás)

17-18h Mozdulatművészet | Fenyves Márk - Pálosi István: Korongos tánc

18-19h Máthé Gabriella: Kortárs tánc

19-20h Urban Dance Team: Locking

body3

Tudnivalók

- A program Budapesten ingyenes, Agárdon Gödör Kemping belépővel látogatható.

- Előzetes jelentkezés, regisztráció nem szükséges.

- Létszámkorlát nincs.

- Az órák kezdő szintűek.

- Az órák előképzettség nélkül is kipróbálhatók.

- Az órák mezítláb és tornacipőben egyaránt végezhetők.

- Öltözőt és csomagmegőrzőt biztosítunk.

- A Kassák Múzeumban kicsiknek játszósarok.

Bővebb információ: http://bodymoving.freeblog.hu

A budapesti program a Parallel Alapítvány és a Kassák Múzeum együttműködésében valósul meg.  

A kiállítás megtekinthető: 2012. június 23. - szeptember 30. 10:00 - 17:00  A kiállítás a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap  http://www.kassakmuzeum.hu/

Gödör Kemping | 2012. augusztus 21-26. Agárd, Park Strand Kemping http://www.godorkemping.hu/  

süti beállítások módosítása