Jövőre is félmilliárdot kaphat a Zsolnay

Jövőre is félmilliárd forint állami támogatáshoz juthat a pécsi önkormányzat a Kodály Központ és a Zsolnay-negyed működtetéséhez - jelentette be Pécs fideszes polgármestere pénteken a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

A Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed színvonalas működésének és a pécsi országgyűlési képviselők lobbierejének köszönhető, hogy az állam 2013-ban az idei évvel megegyező támogatást nyújt az önkormányzat számára. A város a pénzt az intézményeket fenntartó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. számára utalja tovább, ahogy azt idén is teszi - hangsúlyozta Páva Zsolt.   

zsolnay

A sajtótájékoztatón Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a gazdasági nehézségek árnyékában, amikor a költségvetést érintő módosító indítványok nagy részét el kell utasítani, komoly fegyverténynek számít a jövőre esedékes újabb támogatás megszerzése. Hozzáfűzte: az idei első részletet már megkapta az önkormányzat, a hátralévő 250 millió forintot pedig augusztus végéig utalja át a szaktárca.     

Páva Zsolt az MTI kérdésére kiemelte: hatalmas segítséget jelent a Zsolnay Örökségkezelő számára az állami segítség, ugyanis a kulturális negyedet, a Kodály Központot, a világörökségi helyszíneket és a Pécsi Irodalom és Művészetek Házát működtető társaság éves büdzséjének kétharmadát teszi ki a félmilliárdos juttatás.     

A mintegy 6 milliárd forintból épült és tavaly decemberben átadott 11 ezer négyzetméteres Kodály Központ a Dél-Dunántúl legnagyobb, ezer embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Tavalyi működése során a tervezett 50 ezerrel szemben 67 ezer látogatót fogadott, idén az első félévben pedig már több mint 35 ezer fizető vendég fordult meg benne. Hangversenytermének akusztikájáról korábban a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója mellett elismerően szólt több neves zenész és hangtechnikus. A létesítményben átlagosan két-három naponta rendeznek koncerteket, konferenciákat.     

A Zsolnay-negyed a pécsi EKF több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, amelynek révén öt hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre. Az idei első félévben a negyednek 80 ezer látogatója volt, míg a 2012-es esztendő végére 150 ezres vendégszámot prognosztizál az üzemeltető társaság.

süti beállítások módosítása