Vaskakas ünnepi játékok a hétvégén Győrben

A török idők, az egykori tábori élet mindennapjai, a hadijátékok és a korszakhoz kapcsolódó legendák elevenednek meg a Vaskakas ünnepi játékokon a hétvégén Győrben.

A vaskakas Győr egyik jelképe, legendája a török korba kalauzolja az érdeklődőket. A legendát a Győri Nemzeti Színházművészei színre is viszik Akiért a kakas szól  címmel a Széchenyi téren - mondta el Koczor Ágnes, a fesztiválközpont munkatársa az MTI-nek. 
Izgalmas helyszínnek ígérkezik a középkori börtön - ma a városi levéltár pincéje -, ahol színészek és a teátrum stúdiósai elevenítik meg a középkori bíráskodás mikéntjét, felidézik híres győri gonosztevők tetteit, szólnak kínszenvedéses rabságukról és sanyarú végükről. 

kepp A Széchenyi tér kis színpadain 21. századi vásári képmutogatással elevenednek meg a magyar történelem fontos pillanatai, jeles személyiségei, továbbá a népmesék és a népmondák hősei. Lesz török néptánc és népzenei műsor, a gyerekek pedig vidám, élő szereplős bábos előadásokon kapnak ízelítőt a török kori Magyarország mondavilágából. A Maszk Bábszínház 
előadásából megtudhatják, hogyan törtek borsot egymás orra alá a török és a magyar vitézek.
A programot koncertek színesítik. Fellép a Smyrna Együttes, koncertjükön a muzsikusok megidézik az Oszmán Birodalom 19. század végi és 20. század eleji különleges atmoszférájú zenei világát és a török vándorzenészek zenéit. 
A Canlar Együttes is előadja repertoárját az ünnepi játékokon: a formáció elsősorban a török dervisek zenéjéből merít, de a muzsikusok megszólaltatják a török zenei világ népi és klasszikus vonulatát is. A keleti hangulatot török, arab kávék, ottomán teák, keleti nyalánkságok színesítik. Az ünnepi játékok programja az Amira Art Company Dzsenna - Megbűvölt kert című táncprodukcióval zárul.

süti beállítások módosítása