Színdarabok, koncertek az Ohridi Nyári Fesztivál programján

Számos színdarab és komolyzenei koncert, valamint két kiállítás is szerepel a csütörtökön megkezdődött és augusztus 20-ig tartó Ohridi Nyári Fesztivál programján, amelyet a Macedónia és Albánia között elterülő tó partján, Ohrid városában rendeznek.

Az eseménysorozat nyitó darabja a Rómeó és Júlia című balett. Az ókori görög színházban látható darabot Dejan Projkovszki rendezi, a közönség a bitolai nemzeti színház táncosait láthatja. A bemutató a szkopjei és a szentpétervári színházzal együttműködésben valósul meg. Július 18-án Václav Havel 1972-ben írt darabját, a Koldusoperát mutatják be, a művet Dino Mustafic boszniai rendező állította színpadra a macedóniai albán színház művészeivel.
Az isztambuli állami színház előadásában az Antigoné című antik drámát láthatja a közönség Kenan Isik rendezésében. Stockholmból érkezik az Intim Színház, a társulat August Strinberg 1887-ben írt drámáját, a Júlia kisasszony című egyfelvonásost adja elő. A szkopjei nemzeti színház művészei Boccaccio Dekameronját mutatják be, a rendező a bolgár Bojno Lungov.

ohrid_by_nightOhrid (forrás: images.google.com)

Az ohridi Szent Szófia-székesegyházban két világhírű orosz zenész: Borisz Brovcin hegedű- és Anasztaszija Volcsok zongoraművész ad koncertet kedden. Július végén a francia Ardeo Quartet muzsikál, közreműködik Jan Simon cseh zongoraművész. Ugyancsak a székesegyházban ad hangversenyt Kazmir Kabo pianista Albániából. Horvátországból a 2Cellos nevű duó crossover zenével szórakoztatja az Antik Színházban a közönséget, ahol a Perpetuum Jazzile nevű, dzsesszt éneklő szlovén kórus is fellép majd. A fesztivál zárásaként két olasz művész, Enrico Dindo csellista és Monica Catarossi zongoraművész koncertezik a Szent Szófia-székesegyházban.
Az Ohridi Nyári Fesztivált 1961-ben alapították, a rendezvénysorozat 1994 óta az Európai Fesztiválszövetség tagja. Ötvenkét év alatt számtalan macedóniai és külföldi művész, valamint színházak vettek rész a fesztiválon, amelyet hagyományosan minden évben július közepétől augusztus végéig tartanak.

MTI

süti beállítások módosítása