Vasfüggöny - Börtönszínház a Duna TV műsorán

A váci börtönszínház tagjairól készült Vasfüggöny című dokumentumfilmet 2012. július 23-án (hétfőn) 22:05-kor műsorára tűzi a Duna Televízió. A film 2011 novemberében sikerrel szerepelt a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjában, a nyár folyamán pedig az agárdi Gödör Kemping összművészeti fesztiválon is találkozhat vele a közönség augusztus 24-én 14 órakor.

A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Egy külsős rendező, Rada Lilla irányításával évek óta működnek, mindenféle publicitás nélkül. A film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt, sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között, hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni, színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz.

  A filmről:   

A Váci Fegyház és Börtön elítéltjei Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálják. Az abszurd darab a kitaszítottság és a valahova tartozás, a vegetáció és a tartalmas élet, a jó és a rossz, a bűnhöz vezető okok kérdéskörét járja körbe egy valósnak vélt mulatság és a három szereplő ezzel kapcsolatos kétségei kapcsán. A társulat hat tagja felváltva alakítja a három szerepet. A darab által felvetett kérdések kapcsán a játszók többek között a bűnről és a bűnhődésről, a kívülmaradásról, a gyökértelenségről, a virtusról, az ember közegének és körülményeinek személyiségére gyakorolt hatásáról beszélnek – a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve mindebbe. A film fontos célkitűzése, hogy segítsen az elítéltekkel kapcsolatos sztereotípiák eloszlatásában, és megmutassa a társadalomba való beilleszkedés nehézségeit számos elzárva töltött év után.

iron_curtain_still_2A két éves előkészítő munka után a filmet Halász Glória rendező, Reisinger Dávid operatőr és Weber Áron látványtervező hét hónapon át forgatták 2010 szeptemberétől 2011 februárjáig. Az egyszerre humoros, megrázó és a próbált darabnak, illetve a rendhagyó helyzetnek is köszönhetően rendkívül abszurd Vasfüggöny zenéjét Márkos Albert és G. Szabó Hunor szerezte. (A Heti Válasz Halász Glóriával készített interjúját itt olvashatják.)

Képek a filmből:

iron_curtain_still_3

1.

iron_curtain_werk_1

2.

iron_curtain_werk_2

3.

iron_curtain_still_4

4.

süti beállítások módosítása