“Elvész az érték” - Nem lesz többé Operettfalu

Pár héttel ezelőtt még "csak" arról olvashattunk, hogy veszélybe került az idei Operettfalu Kübekházán, ám azóta kiderült, hogy támogatás híján

idén el is marad. Sőt, 13 év után a rendezvényt elbúcsúztatták. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere arról mesélt, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat nem tudja már a mecénás szerepét vállalni.

A polgármester érthető módon csalódottan, kiábrándulva nyilatkozott a Színház.hu-nak a nagyszabású rendezvényük temetéséről.

"2008-ban túléltünk már egy nagyobb válságot, akkor nem tudtuk tető alá hozni a zenés programot. Ám azt nem gondoltam volna, hogy még egyszer hasonló helyzetbe kerülünk. Sajnos ma a kultúrára nincs pénz. Az pedig fel sem merült bennem, hogy egy olyan országban, ahol a tradíciók, a hungarikumok ápolása kiemelt szerepet kellene, hogy kapjon, egy ingyenes, ugyanakkor rendkívül színvonalas Operettfalura nem szán pénzt az ország kulturális kormányzata." – mondja Molnár Róbert.

kubek2

A megyei önkormányzatok hatáskörének csökkentésével és az azzal járó forráselvonások miatt ugyanis a korábbi pénzösszeg töredékéből gazdálkodhat a Csongrád Megyei Önkormányzat, ebből pedig nem futja a rendezvény kiemelt támogatására. – írta korábban a Délmagyar.hu. A polgrámester elég sötéten látja a jelenlegi helyzetet és nem csak a falu kedvenc programjának bezárása miatt, hanem úgy általánosságban is.

"Az idei költségvetésünk 8 millió forint lett volna, nekünk 4 milliót sikerült különböző támogatóktól összeszedni. Sajnos azonban az önkormányzat segítsége nélkül, a további források kiapadásával nem tudjuk vállalni a gála lebonyolítását. Vérzik a szívem. Az Operettfaluban az volt a jó, hogy nem csak teátrális élményben lehetett részük a Kübekházára látogatóknak, hanem klasszikus találkozási helyszínként is számon tartották a falunkat. Manapság sajnos kevés igazi közösségi élményben lehet részünk, a gála és a körülötte zajló rendezvényeknek köszönhetően az Operettfalu azonban pont ilyen volt, évről évre visszajáró vendégeink – akár az országhatáron kívűlről is - itt futottak össze. De az is tény, hogy az Operettszínház színvonalas gála-műsora az, ami szintén visszacsábította azon nézőinket, akik kifejezetten ezt a műfajt kedvelik."

kubek4

Molnár Róbert arra a kérdésre, hogy folytatják e a kvázi szélmalomharcot, bevallotta, hogy elfáradtak. Feladják.

"Elbúcsúztunk. Lehet, hogy készítünk még egy emlék DVD-t, de ennyi. Szomorú vagyok. Profi pályázattal indultunk, az Operettfalu tökéletes tradícionális rendezvény volt. Leginkább az bánt, hogy manapság Budapest központú lett minden, ám attól, hogy ezúttal egy vidéki programról, ráadásul igen színvonalas, évek óta jól működő projectről beszélünk, még nem kellene lesöpörni minket a térképről. Sajnos értékválság van. Remélem azonban, hogy hamarosan mindenki rájön: befektetés nélkül nincs gyümölcs." – zárta a beszélgetést Kübekháza polgármestere.

Néhány érdekesség a 13 évig teltházzal, sikeresen működő Operettfaluról:

Az Operettfalu múltja

Az ország és világszerte ismert, ezreket és ezreket a Szeged melletti kis faluba vonzó rendezvény 1999-ben vette kezdetét. Pár lelkes lakótársunk a település akkori országgyűlési képviselőjével Molnár Róbert jelenlegi polgármesterrel azon tanakodtak, hogy a szürke falusi hétköznapokból, hogyan tudnák a falut kizökkenteni és ismertebbé, vonzóbbá tenni. A beszélgetés alkalmával a kis csapat megegyezett arról, hogy csakis a "kulturális-kitörésben" lehet az egyedüli lehetőség.

Amikor még nem a nevén nevezték

Így született meg 1999. augusztus 21-én a "Délmagyarország Operett- és Dalest", amelynek művészeti igazgatójává Molnár Róbert ismerősét, az azóta Kossuth Díjjal is jutalmazott, Érdemes és Kiváló Művész Kalmár Magdát kérte fel. A rendezvény szokatlan névválasztását az indokolta, hogy a rendezvény fő médiatámogatója a "Délmagyarország" elnevezésű megyei napilap volt. A rendezők gondoskodtak a műsorról a Délmagyarország égisze alatt, a lap pedig viszonzásul ingyenesen biztosította reklámfelületeit, amelyeken egy héten át PR-cikkek sora jelenhetett meg. A kiváló "reklám-hadjáratnak" köszönhetően az első gálán ötezer vendég jelent meg. A lelkes helybéliek a falusias körítésre is gondoltak: a színpadon egy élethű kis parasztudvart rendezték be. Egy kis parasztházat helyeztek el, amelyet Horvát Tamás helyi asztalosmester készített. A kémény tetején gólyával, a háttérben szénakazallal. Amolyan igazi falusias idill volt! A rendezvény teljes költségvetése ekkor kb. három-négyszázezer forint lehetett.

Nem várt ekkora sikeren felbuzdulva a lelkes szervezők már másnap a következő évi gála folytatásán gondolkodtak.

kubek3

Operettfalu művészeti igazgatói

Kalmár Magda operaénekes (1999-2003)

Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínház direktora (2004, 2010-2011)

Mága Zoltán hegedűművész (2005)

Bozsó József táncos-komikus (2006-2009)

Út a hírnév felé

A 2000-ben megrendezett gálaest már professzionálisabb körülmények között zajlott. A falu országgyűlési képviselője a Magyar Televízió elnökéhez bekopogtatva bemutatott egy videokazettát a rendezvényről és felajánlotta az MTV részére, hogy ingyen átadnák a műsor rögzítési és sugárzási jogát, cserébe viszont tv-reklám lehetőséget kérnek. A megállapodás létrejött és több éven keresztül működött, így a kezdeti ötezerből már a következő évben hétezer résztvevő lett, amely a mai napig is fokozatosan gyarapszik.

A 2000. évi gálán már a gólya nem a kéményen ült, hanem egy fa tetején, így a kéményből a színfalak mögött egy ósdi kályhában fűrészpor égetésével füstöt varázsoltak a helybéli háttérmunkások. A rendezvény sikere ismét nem maradt el, mi több, tombolt a közönség! A költségvetés ekkor már jóval három millió Ft fölött volt.

Időközben a színpad falusias idillje nagyoperettesre változott. A pár fős zenekar helyett huszonöt és ötven fő közötti szimfonikus zenekarok szolgáltatják a zenei hátteret karmesterrel. 2001-től tánccsoport is közreműködik a rendezvényen.

süti beállítások módosítása