Peter O'Toole visszavonul

Peter O'Toole 79 éves korában úgy döntött, visszavonul: nem forgat több filmet, és nem lép többet színpadra sem - írja a femina.hu.

A legendás ír színész 55 éven át több mint 70 filmben volt látható, és számtalan színdarabban játszott. Kilencszer jelölték Oscar-díjra, egyszer sem nyert, de 2003-ban életmű Oscarral tüntették ki. BAFTA- és Emmy-díjas, továbbá négy Golden Globe birtokosa.

- Itt az idő, hogy elbúcsúzzam. Visszavonulok a színpadtól és a filmezéstől. Már semmi sem olyan, mint rég, és soha nem is lesz. Csodálatos emberekkel hozott össze a sors, olyanokkal, akik utat tudtak mutatni, és akikkel megoszthattam a sikereket és a bukásokat egyaránt. Hiszem, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, mikor jön el az idő a visszavonulásra, ezért most könnyek nélkül és mély hálával mondok búcsút a hivatásomnak - írta Peter O'Toole.

Peter Seamus Lorcan O'Toole 1932. augusztus 2-án született Írországban, míg más források szerint Angliában, Leedsben. Újságíró szeretett volna lenni, ám végül mégis a színjátszás mellett döntött. Pályafutása 1957-ben a bristoli Old Vicben a Nézz vissza haraggal! című drámával kezdődött, ahol egy évvel később Hamletet alakította. 1959-ben elnyerte az év legjobb színésze címet. 1960-tól a világhírű Stratford-on-Avon-i Shakespeare Memorial Theater Companyben folytatódott színházi karrierje, ahol A velencei kalmárban, A makrancos hölgyben és a Troilus és Cressidában lépett színpadra.

peter_o_toole_arabiaiArábiai Lawrence

A filmvásznat is meghódította: 30 évesen, 1962-ben lett világhírű az Arábiai Lawrence főszerepével, amelyért megkapta élete első Oscar-jelölését is. A hollywoodi csillogástól tudatosan távol tartotta magát. 1968-ban Az oroszlán télen című történelmi filmben másodszor alakította II. Henriket, Katharine Hepburn és az ifjú Anthony Hopkins oldalán, amiért harmadszor jelölték Oscarra.

Kiemelkedő alakítást nyújtott az 1972-ben készült, Golden Globe-jelölést hozó La Mancha lovagja című filmmusicalben. 1981-ben A kaszkadőr című amerikai thrillerben egy gátlástalan filmrendezőt játszik, ezért a filmjéért már hatodik Oscar-jelölését jegyzi. 1987-ben Bernardo Bertolucci nagyszabású filmeposzában, Az utolsó császárban is felejthetetlen alakítást nyújtott. 1999-ben a Szent Johanna című tévéfilmért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Emmy-díjat.

peter_o_toole_tudorokTudorok

Az ezredforduló után sem pihent: 2004-ben a Trója című filmben az idős Priamosz királyt formálta meg. Három évvel később a Csillagporban is egy idős király szerepében tűnt fel, míg a Tudorok című brit sorozatban magát a pápát, III. Pált alakította. 2007-ben nyolcadik Oscar-jelölését is begyűjtötte a Vénusz című film főszerepéért. Utolsó filmjei, a Katherine of Alexandria és a Mary, Mother of Christ című alkotások 2013-ban kerülnek a mozikba.

Forrás: femina.hu

süti beállítások módosítása