Szegedi-szabadkai vendégjáték Brazíliában

A szegedi MASZK Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház képviselte a magyarokat Dél-Amerika egyik legnagyobb színházi fesztiválján - írja a Szeged24.

Bertolt Brecht Buckowi elégiák című versei nyomán született a The Hardcore Machine című darab a szegedi MASZK Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház együttműködésében. A színpadi mű zajos, telt házas előadásokat hozott a brazíliai Sao José do Rio Preto-ban, a most zárult Festival International de Teatro-n (FIT) -áll a Szeged24 cikkében. Az előadást a szabadkai társulat tagja, a számos díjjal kitüntetett Urbán András rendezte és Balog József, a MASZK elnöke menedzselte.

"Mi játszottunk a legtöbbet, hat előadást tartottunk, összesen nagyjából kétezer nézővel, telt házakkal, a közönség felállva bravózott, ami ott a legnagyobb elismerés" - számolt be Balog József. "Az előadás számos helyen megfordult a világban, díjat is nyert, aztán az idei FIT egyik válogatója, DVD-n látta, és meghívott bennünket a brazíliai fesztiválra. A Sao José do Rio Preto-i seregszemle Dél-Amerika egyik legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja, ahol egyedül mi voltunk magyarok. Magyarul játszottunk, portugál felirattal" - mesélte a MASZK elnöke.
"Brazíliában egészen más szerepet tölt be a színház mint nálunk, megbecsült anyagilag és szakmailag: a fesztivál egyik helyszíne például egy három éve épült, jól felszerelt befogadó színház volt, de egy kávépörkölő gyárat is átalakítottak színházzá. Ilyeneket nem látni itthon" - sorolta a példákat Balog József.

A brazil közönségről így mesélt: "Rengeteg fiatal volt és más korosztályú ember is, akik szemmel láthatóan nem sznobériából járnak előadásokra, hanem úgy tekintenek a színházra, mint a hétköznapi öröm kitüntetett helyszínére, akár két órát is sorban állva a jegyekért. "

forrás: Szeged24

süti beállítások módosítása