Visszaszámlálhatunk a Völgyig - Völgyspot és beköszöntő

Idén ismét lesz Kaláka Versudvar a Művészetek Völgyében! Előhangként Lackfi János tollából olvashatnak beköszöntőt és összeállításunkban a Völgyspotokat is megtekinthetik, illetve egy újításról értesülhetnek.

BEKÖSZÖNTŐ LACKFI JÁNOSTÓL - A VERSUDVAR ELÉ

A Kaláka Versudvar élőhely. Természetes élőhelye a verseknek, daloknak, szavaknak, dallamoknak, ritmusoknak, melyek vígan fickándoznak Tibor gazduram kőből rakott támfalai között, hiszen a lehető legjobban érzik magukat.

A Kaláka együttes 2011-ben, sok-sok kapolcsi fellépéssel háta mögött belecsapott Lackfi János uram és Márta Pista uram tenyerébe, mondván, ezt most megcsináljuk! A vers igenis vásári portéka, adják, vegyék, vigyék, mint a cukrot! Foglyul ejtve könyvben, CD-n, füzetben, noteszben, fejben, fülben, szóban, dúdolásban.

Hogy ez így is lett, arra tanúnk az a 10.000 látogató, akik tavaly otthagyták lábnyomaikat az udvar füvén, ott hemperegtek a babzsákokon, ücsörögtek a padokon, ácsorogtak a boros sátornál vagy a remek lepények-fánkok lelőhelyénél. Egyik-másik eseményre 3-400 ember is kíváncsi volt, csüngve fán-falon-kerítésen, villanydróton is talán. A tömegben csíptük el a következő mondatot: „ez a Kaláka Versudvar a legjobb, képzeld, itt még a költőket is megtapsolják". Hát nem kifordult sarkaiból a világ?

Újfent bebizonyosodott, hogy a költemény nem halott betűsivatag, nem bajusz alatt elmotyogott félénk vallomás, nem is kötelező oskolai-ünnepi sületlenség, mellyel a tanulóifjúság lelkét nyomorítják. A magyar vers lélek és élet, harc és szerelem, hiszti és örömködés, bú és szilajság, egyszóval afféle emberi dolog. És ha muzsikusok kezére kerül, képes visszatalálni szülő dallamaihoz, a fültől fülig lebegő emberi hanghoz, mely vigyázva hordozza, kibontja, kiteljesíti, szétteríti az égen.

Sok-sok príma zenész táncoltat, zsongít, borzongat, hökkent és ámít majd bennünket idén is, és lesznek élő költők, halott költők, szabadságharcos költők, iszákos költők, szerelmes költők, sületlen költők. No meg ropogósra sült látványköltemények, melyek csak itt, csak most, a közönség szeme láttára, az általa ismert melódiára, az általa megadott szavakból születnek. Lesz bábozás, színészkedés, gyerekes és felnőttes mulatságok, ezer fura hangszer körhintája, érdemes lesz leülni, leheveredni, koncertre-felolvasásra fülelni, felhőket nézni, napon sütkérezni, megfeledkezni mindarról, ami nem vers, ami nem zene, ami nem kisüstivé lepárolt élet.

Szeretettel várnak mindenkit a házigazdák:

a Kaláka együttes és Lackfi János

ITT VANNAK A VÖLGYSPOTOK:

1.

2.

VÖLGYPROGRAMKERESŐ A NETEN - A RENDSZERGAZDA JELENTI

'Kellemes döntetlennek nevezném, de a hálózat jelentette előnyökből adódóan mégis a net-völgyprogram futott be először, a digitális változat csak utánunk érkezik - majd valamikor a jövő héten. Elkészült a Völgygazdák által folyamatosan frissülő (változik-elmarad-más helyre kerül-de jön még ő is) PROGRAMKERESŐ.

Ha a több napon keresztül rendszeresen jelentkező programokat (mindennapi programok) külön számolom, akkor mintegy 6, hatszáz fellépés, foglalkozás, koncert és kiállítás (no meg miegyéb) jut a tíznapra. Nem kevés - válogatni sem lesz könnyű. Rajta, készüljetek a 12 nap múlva kezdődő Völgyre!' (PE, azaz Papp Ervin)

A Völgy programjáról itt is olvashat.

Forrás: Művészetek Völgye

süti beállítások módosítása