A KÁÉT üdvözölte a kulturális tárca jövő évi forrásnövekedését

L. Simon László kulturális államtitkár szerint 2012-höz képest a jövő évben összességében 12,9 százalékos növekedéssel számolhat a kulturális terület, ami "várakozáson felüli, bár még mindig kevesebb, mint amire az ágazatnak szüksége lenne" - hangzott el a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT) hétfői ülésén.

A megbeszélésen a jövő évi költségvetés, az államtitkárság  munkaterve, a megyei múzeumok és könyvtárak konszolidációjára vonatkozó törvény tervezett módosítása, valamint a Magyar Művelődési Intézet átszervezéséről szóló beszámoló szerepelt napirenden - áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében.
A kommüniké szerint a KÁÉT ülésén a szakszervezetek képviselői, Gyimesi László (Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete) és Földiák András (Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete) üdvözölték az államtitkárság által elért, várható forrásnövekedést.

emmi

A megyei könyvtárak és múzeumok önkormányzatoknak történő átadása kapcsán L. Simon László úgy fogalmazott: szeretné, ha ez mind az intézmények, mind a kulturális élet számára előnnyel járna, továbbá az intézményrendszer szakmai munkája is pozitív irányba változna. Hozzátette: sem a finanszírozás, sem az esetleg állami kézben maradó intézmények kérdése nem lezárt, hiszen az ezzel kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak.
A Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT) ülésein a kormányzati oldal, az érintett szakszervezetek és önkormányzati szövetségek képviselői vesznek részt. A tanácsülést évente legalább két alkalommal kell összehívni. Az Emmi épületében tartott hétfői ülés összehívását a Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezte, a levezető elnök Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár volt.

MTI

süti beállítások módosítása