Händeltől Pucciniig - Operaparádé a salzburgi játékokon

Pénteken, július 20-án elkezdődik a Salzburgi Ünnepi Játékok sorozata, bár a hivatalos megnyitót Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök jelenlétében csak július 27-én tartják.

Az idei Alexander Pereira első saját fesztiválja. A Zürichből érkezett intendáns erős felütéssel kezd: 10 nappal hosszabb és jóval drágább a program, amely egészen szeptember 2-ig tart. 
A jövő pénteki és szombati "nyitány" az Ouverture spirituelle címet kapta, a Dóm téren az Akárki (Jedermann) című Hofmannstahl-dráma délutáni nyilvános főpróbájával indul, a nagy Fesztiválteremben pedig este Haydn A teremtés című oratóriuma hangzik el John Eliot Gardiner vezényletével.
Az operaszéria első bemutatója A varázsfuvola július 27-én. Érdekessége, hogy Nikolaus Harnoncourt vezényletével a Concentus Musicus Wien historikus hangszereken játssza Mozart zenéjét az eredeti partitúra alapján, a prózai betétekkel - így az előadást 4 órásra becsülik. George Zeppenfeld énekli Sarastrót, Mandy Fredrich az Éj királynőjét, Julia Kleiter Paminát, Bernhard Richter Taminót. Jens-Daniel Herzog rendező két világ harcaként ábrázolja a darabot, Sarastro képviseli a világosságot és a racionalitást, az Éj királynője az indulatokat és az álmokat. 
Peter von Winter zeneszerző írta meg A varázsfuvola folytatását A labirintus címmel, a darabot Alexandra Liedtke állítja színpadra. Ebben az Éj királynőjét Julia Novikova énekli. 
Richard Strauss Ariadné Naxosz szigetén című Hofmannstahl-librettóra komponált operáját július 29-én mutatják be. A művet Sven-Eric Bechtolf színész-rendező - aki Pereirával érkezett Zürichből - viszi színre. Az előadásban Daniel Harding vezényletével igazi sztárok játszanak július 29-én: Emily Magee, Elena Mosuc és Jonas Kaufmann.

SalzburgSalzburg (forrás: images.google.com)

 Mozart A pásztorkirály (Il re pastore) kétfelvonásos "serenatájában" makedóniai Nagy Sándorként a híres mexikói tenor, Rolando Villazón tér vissza Salzburgba, a barokk operák mestere, William Christie vezényli az Orchestra La Scintillát, a Zürichi Opera régizenei együttesét. 
Damiano Michieletto új rendezésében, a Sanghaji Nagyszínházzal együttműködésben kerül színre Puccini Bohémélete. A közönség kíváncsian várja, vajon Anna Netrebko valóban elénekli-e Mimi szerepét, nem mondja-e le a fellépést az utolsó pillanatban, amire az utóbbi fél évben több példa volt. 
Händel Tamerlanójában Plácido Domingo alakítja Bajazet szultánt, a kontratenor Bejun Mehta a címszerepet. A zeneszerző másik, ismertebb operáját a Julius Cézár Egyiptomban címűt is parádés szereposztásban láthatja a közönség Andreas Scholl-lal, Cecilia Bartolival, Anne Sofie von Otterrel, Philippe Jarousskyval, Christophe Dumaux-val. 
A Magdalena Kožená, Jonas Kaufmann, Kostas Smoriginas, Genia Kühmeier négyesfogat várhatóan sikerre viszi majd Bizet Carmenjét. 
Alois Bernd Zimmermann Katonák című, ritkán hallható operáját a Milánói Scalával koprodukcióban mutatják be. Csillagok énekelnek ebben a produkcióban is, Alfred Muff, Laura Aikin, Renée Morloc és a Budapesti Wagner-napokról Magyarországon is ismert Cornelia Kallisch és Tomasz Konieczny. Az ünnepi játékok finisére időzített premier oka a vendégmarasztalás, töltsön minél több időt Salzburgban a közönség. 
A híresen jó pénzszerző Alexander Pereira szeptember elsején bált rendez, az egyszerű belépő 190 euró, de aki a Felsenreitschule árkádjai alá foglal vacsorázó asztalt, annak azonban 12 ezer eurót kell fizetnie.

MTI / APA

süti beállítások módosítása