Elisabeth Sobotka lesz a Bregenzi Fesztivál művészeti igazgatója

A Grazi Opera intendánsa, Elisabeth Sobotka lesz a Bregenzi Fesztivál művészeti igazgatója - jelentette be Hans-Peter Metzler, a fesztivál elnöke keddi sajtótájékoztatóján, egy nappal a 67. eseménysorozat kezdete előtt. Az első női vezető 2015 január elsején lép hivatalba a Bodeni-tó melletti fesztiválon.

A brit rendező, David Pountney 2004 óta állt a fesztivál élén, a szerződése eredetileg 2013-ban járt volna le. Hogy ne maradjon gazdátlan a Salzburggal komoly versenyben lévő nyári sorozat, egy évnyi, tehát 2014-re szóló hosszabbítást szavazott meg számára az igazgatótanács. 
Új igazgatót kellett ugyanis találni, mivel a tavaly felkért és először igent is mondott Roland Geyer, a Theater an der Wien intendánsa visszalépett. 
Elisabeth Sobotka a Bécsi Egyetemen párhuzamosan folytatott zenei és színházművészeti, művészetkritikusi valamint üzleti tanulmányokat, külön kurzusokon kulturális irányítási ismereteket is szerzett. 

sobotka170712_726apaElisabeth Sobotka (Fotó: APA)

1989-től 1991-ig a Salzburgi Ünnepi Játékokon a művészeti adminisztrációban tevékenykedett, vezető szerepet töltött be a Jeunesse Musical nemzetközi ifjúsági zenei szervezet osztrák tagozatában. 
1992-ben a Lipcsei Operában dolgozott, 1994-ben visszatért Bécsbe az Állami Operaház üzemeltetési igazgatói posztjára, Ioan Holender őt szemelte ki utódjának a Staatsoperben. 2002 őszétől 2007-ig Peter Mussbach és Daniel Barenboim irányítása mellett a berlini Staatsoper Unter den Linden opera együttesét vezette. 2009 szeptemberében a grazi operaház ügyvezető igazgatói székét foglalta el, ahol a szerződése 2014. december 31-ig szól. Elisabeth Sobotka már tervezi a 2014/15-ös évad programját és úgy véli, elegendő az idő arra, hogy megtalálják az utódját Grazban. 
A 67. Bregenzi Fesztivál szerda este egy kortárs opera bemutatójával kezdődik a Fesztiválpalotában. A Solaris zeneszerzője Detlev Glanert. Hans Werner Henze tanítványa a lengyel író, Stanislaw Lem science fictionjét és Tarkovszkij híres filmjét dolgozta fel. Kris Kelvint Dietrich Henschel alakítja, feleségét, Hareyt Marie Arnet kelti életre. Az impozáns tószínpadon csütörtökön indul a tavalyi sikerprodukció, az André Chénier, Umberto Giordano verista operájának idei sorozata.

MTI

süti beállítások módosítása