Komáromban az utolsó betyár

Száz szereplővel és ötven lóval mutatja be a Magyar Lovas Színház az utolsó bakonyi betyár, Sobri Jóska történetét - írja a Magyar Hírlap. A bemutatóra Komáromban kerül sor július 20-án, majd Kislődön, a híres betyárról elnevezett élményparkban is megtekinthetik az előadást.

A Magyar Hírlap cikkéből:

"Ha a spanyoloknak lehet Zorrójuk, az amerikaiaknak westernhőseik, akkor mi, magyarok is mutassuk meg a saját hasonló hőseinket - a betyárokat, Rózsa Sándort vagy épp Sobri Jóskát. A történetünk azt boncolgatja, a velejükig rosszak vagy netán legbelül jó emberek voltak-e ők" - mondta Pintér Tibor, az előadás főszereplője és rendezője, aki ezúttal íróként is jegyzi a Sziget Színház és a Magyar Lovas Színház legújabb ősbemutatóját.

Pintér Tibor a cikkben ismertette, a Szigetszentmiklóson megalapított utazó teátrum, a Sziget Színház és a vele szorosan együttműködő Magyar Lovas Színház gyakorlatilag nem kettő, hanem egy teátrum, hiszen a Szigetben elkészült produkciók lovas változatát állítják színpadra Komáromban. Elmesélte azt is, hogyan álmodták meg annak idején Márkos Attilával a Lovas Színházat: "Ő rendelkezett egy történelmi múltú és az infrastruktúra szempontjából is alkalmas, fedett épülettel Komáromban, amely eredetileg is lovarda volt. A tizenkilencedik században több tucat huszárt képeztek ki a falai között. Aztán egy közös tereplovaglás alkalmával beszéltünk először arról, hogy adjuk össze a kettőnk tudását. Neki ugyanis van lovardája, nekem meg társulatom".

Pintér úgy nyilatkozott, állami támogatásban nem részesül a színház, saját erőből tartják fenn magukat. Éppen ezért egész évben utaznak, sokszor határon túlra is. Meggyőződése, hogy a színház és a ló "ötvözése" szinte nemzeti kincs "egy olyan nép esetében, amely lóra született". A társulat vezetője úgy fogalmazott, lovas nemzet vagyunk, amit büszkén kell hirdetnünk. Úgy véli, akár országimázs-építésre is alkalmasak lehetnek olyan színházi produkciók, amelyekre külföldiek is kíváncsiak, és a magyar történelem egy-egy szeletét mutatják be.

"Egy kicsit magam is betyár vagyok, hiszen itt születtem Veszprémben, már gyermekként bebarangoltam a Bakonyt, ismerem a titkait, és mindmáig az otthonomnak tekintem" - árulta el Pintér Tibor. Hozzátette, színpadi adaptáció még egyáltalán nem született a betyárok legendáiról.

forrás: magyarhirlap.hu

süti beállítások módosítása