Pécsi Ildikó: "Semmilyen fájdalom nem küldhet padlóra"

A Kossuth-díjas Pécsi Ildikót látogatta meg gödöllő-máriabesnyői otthonában Borzák Tibor. A színésznő ugyan ritkán áll színpadra, mégis rengeteg dolga van: a ház körüli teendők mellett könyvet ír Blaha Lujzáról, és első énekes lemezére is készül. A Szabad Föld Online interjúját szemléztük.

A színésznő úgy tartja, zseniális mesterei voltak, akik felkészítették a színészéletre. Így aztán "mindenevő" lehetett, a drámától a kabarén át a musicalig mindenfélét játszott, még rendezhetett is. "Amit lényegtelennek tartottam, azon mindig átléptem. Ha úgy hozta a sors, hogy színházat kellett váltanom, azt megértéssel fogadták és barátságban váltunk el. Egyébként is furcsa természetem van, velem nem lehet összeveszni – legfeljebb csak egyszer. (...) Ám hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem raktározom el a bántásokat. Szerencsére kevés van belőlük, egyébként pedig semmilyen fájdalom nem küldhet padlóra" - árulta el.

pecsi_ildikoFotó: Kállai Márton, szabadfold.hu

Pécsi Ildikó nemigen mozdul ki otthonról, talál elég elfoglaltságot házon belül és házon kívül is. A színésznő épp könyvet ír Blaha Lujzáról, az "indítékokról" így beszélt: "Pár éve a Gödöllői Királyi Kastély barokk színházában tartottam önálló estet a „nemzet csalogányáról”. Régóta gyűjtöm a róla szóló anyagokat, történeteket. Sőt egykor a bőrébe bújhattam, hiszen a Bal négyes páholyban őt és leányát is játszottam. Amit leírok róla, az szubjektív életérzés, olyan, mintha monológ lenne. Mikor elkezdtem írni, egyszer csak azon kaptam magam, hogy a saját önéletrajzomat is írom." Úgy tartja, kettejük életpályája nagyon sokban hasonlít, még privát életük is: "Kilencéves koromban jöttem először Gödöllőre, keresztanyámhoz. Vártak az ismeretlen ismerősök. Hároméves korom óta tudott volt rólam, hogy színésznő akarok lenni. Egyik barátunk elvitt Blaha Lujza gödöllői házához. Nyilván nem véletlenül…"
Pécsi Ildikót évtizedek óta foglalkoztatja Ferenc József és Sissi szerelme is, szerinte a világtörténelem legszebb szerelme. "Nekem Erzsébet királynéról igencsak sajátos véleményem van. Hogy mi is ez pontosan, azt nem árulnám el, írtam róla egy utópisztikus darabot. Monológ két hangra, dalokkal. Sissi és Erzsébet beszélget egymással a királyné halála után. A csodaszép fiatal lány és a sokat tapasztalt, kissé megkeseredett, sorsába beletörődött asszony." Sissit Herczenik Anna operaénekes játssza, Erzsébetet pedig Pécsi Ildikó. A darabot a gödöllői kastély barokk színházában mutatják be szeptemberben.
A színművésznő élete első énekes CD-jére is készül, erről így mesélt: "Egy zenésztársaságban valahogy szóba került, hogy nekem még nincs ilyen. Na, azon ne múljon, majd ők meglepnek vele. Amikor kezdett komollyá válni a dolog, ragaszkodtam hozzá, hogy én írhassam a dalszövegeket. Nem akartam ismert sanzonokat, musicalrészleteket énekelni, hiszen azok mind a mai napig részei az önálló estjeimnek."
A kérdésre, nem vágyik-e rá, hogy egyik színházból a másikba rohangáljon játszani, így válaszolt: "Nagyon hiányzik, de tudomásul veszem a pillanatnyi helyzetemet. Annak örülök, ami megadatik. Nem érdemes keseregni, meg kell találni a boldogságforrásokat. Tisztában kell lenni önmagunkkal! Nem tudnék végigjátszani három felvonást. Szerencsére elfeledem a bajaimat, amikor leülök a számítógép elé. Nagy ajándéka az életemnek az írás. Belefelejtkezem" - mesélte Pécsi Ildikó.

A teljes interjút a szabadfold.hu-n olvashatják.

süti beállítások módosítása