Készül a Patkány - Agota Kristof ihlette meg Gergyét

Gergye Krisztián Agota Kristof-drámát rendez: az Egy elsurranó patkány magyarországi bemutatóját Kőszegen tartják - pont egy évvel az író halála és a Feltépett múlt című Gergye-premier után.

A Vasnépe cikkéből:

A Kőszegi Várszínház, a Gergye Krisztián Társulat és a budapesti Nemzeti Színház koprodukciójában készül az Egy elsurranó patkány-előadás, melyet elsőként az egykori téglagyár barakkjában mutatnak be. Agota Kristof ugyanis a város posztumusz díszpolgára, aki saját végakarata szerint Kőszegen nyugszik - gyermekkorának fontos korszaka köti ide; ezeknek az élményeknek a lenyomata a műveiben is megjelenik.

A kőszegi születésű kortárstánc-művész, rendező, koreográfus, Gergye Krisztián tavaly július 27-én szülővárosában mutatta be társulatával a Feltépett múlt című darabját és a mostani premier napra pontosan egy évvel követi.

probaPróba a Nemzetiben

"Már nem emlékszem, hogy pontosan mikor: évekkel ezelőtt keveredett a kezembe Agota Kristof Trilógiája - mélyen elragadó élmény volt. Szinte belezuhantam a saját meg nem élt gyermekkori élményeimbe. Olyan sorstörténetek vannak benne, amelyek meghatározzák egy-egy ember életre szóló jellemét. A történelem úgy jelenik meg ezekben a regényekben, mint a személyest szocializáló, destruáló valami - vagy valakik"- számolt be Gergye Krisztián a Vasnépéne, amikor arról kérdezték, milyen volt az első találkozása Agota Kristoffal.

"Az, hogy nekem vele foglalkoznom kell, ez egyfajta elkötelezettség a gyökereimhez. Milyen furcsa ezt mondani, de mégis: valahogy Agota Kristofon keresztül találok valami megfogalmazhatót magamban, hogy hova is tartozhatnék - hogy a gyökértelenség nem jelent egyet az eredet hiányával" – nyilatkozta az alkotó, aki alárulta, sokáig kereste a Patkány-ban azt a könyörtelen-őszinte hangot az írónőtől, ami a Trilógiában megfacsarja a lelket, és Bódis Kriszta Ötödik part című versében talált a darabhoz is illő “olyan plusz mélységet, ami kihagyhatatlan volt”. “Az irodalmi, politikai kontextust pedig Térey Jánosnál találtam meg: a Köztisztaság tér című verse rögtön erőtérbe helyezi a darabot, amelynek probléma-felvetése ma már túl általánosnak tűnhet. A Térey-vers olyan férfihang-párhuzamot teremt, hogy általa Agota Kristof érzékenysége is kiéleződik" – fogalmazott Gergye Krisztián.

Az Egy elsurranó patkányt ősszel a Nemzeti Színház is bemutatja: október 14-én a Kaszás Attila Teremben debütál az előadás.

Forrás: Vasnépe

süti beállítások módosítása