Szigetvári Dávid: "Sokan megismernek most"

Szigetvári Dávid tenor nyerte a lipcsei nemzetközi Johann Sebastian Bach-verseny fődíját az énekesek között. A Magyar Hírlap interjúját szemléztük.

A Magyar Hírlap cikkéből:

Szigetvári Dávid az interjúban elmondta, habár a versenyt kétévente rendezik, ének kategória csak minden második alkalommal van. "Négy évvel ezelőtt nem biztos, hogy képes lettem volna a négy forduló anyagát megfelelő színvonalon teljesíteni. Az elmúlt időszak tapasztalatai rengeteget jelentettek" - fogalmazott.
A válogatásról elmesélte, a jelentkezési lap mellett DVD-felvételt is kellett küldeni, amelyen két Johann Sebastian Bach-műnek és a fia, Carl Philipp Emanuel Bach egy dalának kellett szerepelnie. "Ezzel együtt mellékelni kellett a teljes négyfordulós verseny pontos műsorát olyan részletességgel, hogy mely darabot milyen hangszer kísér majd (rendelkezésre állt csembaló, orgona és zongora is), valamint hogy milyen sorrendben adom elő őket" - ismertette.

szigetvariFotó: magyarhirlap.hu

A beküldött DVD alapján 56 énekest válogattak ki az első fordulóra, amelyen hat dalt, köztük három Bachot kellett énekelni. A második fordulóba csak húszan jutottak tovább, a harmadik fordulóba pedig már csak hat énekes került. A döntőben, ahol zenekarral kellett egy Bach-szólókantátát bemutatni, már csak három énekesnek volt lehetősége. "Hogy melyik kantáta hangozzék el, hangfaj szerint meghatározták a kiírásban. Tenor hangra a mester csak egy ilyen kantátát komponált: igen nehéz darab, de nagyon megkedveltem a felkészülés során. Viccelődtem is a versenyre érve, hogy nem lehetne-e ezzel kezdeni, mert annyira szeretem. Végül megadatott, hogy megszólaltathattam" - árulta el Szigetvári.
A tenort Mészáros Bernadett kísérte orgonán, csembalón és zongorán, akivel többször is dolgoztak már együtt a verseny előtt, és aki épp az idén fejezte be Lipcsében csembalótanulmányait. "Rengeteget segített, nagyon hálás vagyok neki ezért" - köszönte meg Szigetvári.
A kérdésre, mit hozhat ez a díj, kapott-e már felkéréseket, így felelt: "A zsűri egyik tagja a verseny után azt mondta nekem, higgyem el, ez a díj „ajtókat fog megnyitni”. Sokan megismernek most, és ez rengeteget jelent. De ott van még a hatalmas felelősség is: nem mintha eddig nem készültem volna fel a koncertekre, de ezek után valószínűleg még többet várnak tőlem. Ahogy én is magamtól. Egyébként a jövő évi lipcsei Bach-fesztiválra meghívtak egy koncertre, és várha­tóan érkeznek még felkérések" - mondta Szigetvári Dávid.

Zsiray-Rummer Zoltán interjúját a magyarhirlap.hu-n olvashatják.

süti beállítások módosítása