Tusványos - Kulturális és kísérőprogramok is várják a résztvevőket

Kulturális, gasztronómiai, egészségügyi, szabadidős és szórakoztató programok is várják 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem résztvevőit. A Tusványosként ismert rendezvényt július 24. és 29. között tartják a székelyföldi Tusnádfürdőn.

A nagyszínpadon öt nap alatt 12 együttes ad koncertet. Az első estén, kedden a Heaven Street Seven után a Quimby következik majd. A következő napok fellépői között látható és hallható az idén 25 éves csíkszeredai Role együttes, valamint a fennállása ötvenedik évfordulóját ünneplő Omega is.
Petényi Katalin és Kabay Barna Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilmjének ősbemutatóját július 27-én tartják meg. A szabadegyetem ismertetője szerint kortanúk vallomásain és az egykori román kommunista titkosszolgálat, a Securitate dokumentumain keresztül megrendítő képet nyújt a film a múlt szenvedéseiről, kollaborálásról, hűségről és árulásról.
A szabadegyetem résztvevői magyarországi és erdélyi borok, valamint székelyföldi élelmiszerek kóstolóin is részt vehetnek.
A Magyar Turizmus Zrt. sátrában a Rubik Stúdió képviselői bűvös kocka bemutatót tartanak naponta többször, valamint kalocsai porcelán- és testfestést is rendez a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra.

tusvanyos_a_vilag_kozepe

A Magyar Posta sátrában bélyegekkel, postai szolgáltatásokkal kapcsolatos bemutatókat és játékos vetélkedőket is rendeznek, továbbá egyedi tusványosi bélyeg- és képeslapkészítésre is várják a közönséget.
Saját sátraikban mutatkoznak be különböző programokkal az erdélyi magyar felsőoktatás két önálló intézménye, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem.
A szervezők a fiatalabb korosztályokra is gondoltak. Színházi gyermekelőadások, játszóház, kézműves foglalkozások és táncoktatás is szerepel a szabadegyetem programfolyamában.
Esténként zenés mulatságra várják a táncos kedvűeket, több helyszínen több zenei stílusban - olvasható a a két főszervező, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a romániai Magyar Ifjúsági Tanács részletes programismertetőjében.
A teljes program a www.tusvanyos.ro honlapon is érhető el.

MTI

süti beállítások módosítása