26 nap alatt 26 faluban - indul a Tanyaszínház

Magyar Attila, a harmincötödik éve működő Tanyaszínház vezetője, társulatával holnap ismét útnak indul, hogy bejárja a Vajdaságot - írja a Magyar Hírlap. Lapszemle.

A Magyar Hírlap cikkéből:

1978 nyarán egy fiatal, vajdasági színészekből, rendezőkből és színinövendékekből álló csapat nagyot álmodott: elhatározta, hogy azokhoz az emberekhez is eljuttatja a színházat, akiknek amúgy nemigen van módjuk effajta kultúrával találkozni - áll a Magyar Hírlap írásában. A vándortársulat alapítók között volt Hernyák György rendező és Kovács Frigyes színész, később pedig az azóta elhunyt Soltis Lajos is csatlakozott hozzájuk. A Tanyaszínház azóta, immár harmincötödik éve megszakítás nélkül minden nyáron - még a délszláv háború éveiben sem állt le - egy hónapos turnéra indul, és végigjárja a Délvidék magyarlakta kis falvait.

Magyar Attila színész - aki barátja, tanára, Soltis Lajos halála után vette át a Tanyaszínház vezetését - elmondta, idén huszonhat emberrel, huszonhat nap alatt, huszonhat falucskát látogatnak meg. Holnap tartják idei darabjuk, Gyarmati Kata Mérföldkő című előadásának ősbemutatóját Kavillón, más néven Rákóczifalván, ahogy minden évben.

tanyaszinhazFotó: magyarhirlap.hu

A társulat régebben csacsifogatos ekhós szekérrel, mostanság azonban már traktor pótkocsiján utazik - olvasható a cikkben. A társulat vezetője elmesélte, komoly díszletük van, amelyet a szabad ég alatt építenek fel napról napra. Sajnos olykor előfordul, hogy az időjárás közbeszól, de igyekeznek minden előadást megtartani, hiszen többnyire olyan emberek előtt játszanak, akiknek egész évben ez az egyetlen színházi, sőt, kulturális élményük - fogalmazott Magyar Attila. Sőt, olyan is előfordult már, hogy egy kultúrházban díszletek nélkül léptek fel az eső miatt.
A tudósítás szerint a Tanyaszínház jelenleg 263 tagot számlál, a társulat összetétele évente változik. Tagjai nem csak pályakezdő színészek, főiskolások és középiskolások is vannak soraikban. Eddig több mint hétszáz előadást tartottak, és csaknem félmillió emberhez jutottak el. A társulat nem szed belépődíjat, a nézők adakozhatnak az előadások után.
Magyar Attila az idei ősbmutatóról így nyilatkozott: "A darab címe jelzi, hogy mérföldkőhöz érkeztünk. Harmincöt év alatt a semmiből eljutottunk valahová. Mára fontos tartópillére lettünk a vajdasági magyar kulturális életnek, munkásságunkat Belgrádtól Budapestig jegyzik. Az más kérdés, hogy ezzel nincs arányban a támogatottságunk, persze a válság a kulturális élet minden területét érinti" - fogalmazott Magyar.

Zsigmond Nóra írását a magyarhirlap.hu-n olvashatják.

süti beállítások módosítása