Herta Müller-premier Temesváron

A temesvári Állami Német Színházban július 28-án 19.30 órától tartják a Nobel-díjas Herta Müller Niederungen című elbeszéléskötete alapján készült előadás előbemutatóját. A Niderungen első színpadi változatának szerzője Niky Wolcz, Valerie Seufert és Ulla Wolcz, az előadás rendezője Niky Wolcz.

A Niederungen (1982) a nitzkyfalvi (Temes megye) születésű Herta Müller elbeszéléseket tartalmazó első kötete, amely annak idején Romániában csak cenzúrázott változatban jelenhetett meg (a rövidítetlen változat két évvel később jelent meg Németországban). A Niederungenben gyermekévei felidézésével a szerző egy kis romániai német falu korrupt, intoleranciával és elnyomással telített világát írja le. Herta Müller, aki nyilvánosan kritizálta a romániai diktatúrát, tiltólistára került, majd 1987-ben akkori férjével, Richard Wagner íróval együtt Németországba emigrált. A bánsági sváb közösségben eltöltött gyermekévei és a kommunista Romániában megélt ifjúsága ma is Herta Müller irodalmi munkásságának központi motívumai.

herta_mllerFotó: nyugatijelen.com

A temesvári származású Niky Wolcz Bukarestben végezte a színművészeti főiskolát, Németország és a nagyvilág híres színházaiban rendez színházi és operaelőadásokat egyaránt. Filmrendezőként a ZDF és SWF televíziós társaságokkal működik együtt, 1996-tól Andrei Şerban és Ulla Wolcz mellett a new york-i Columbia egyetemen tanít.

A Niederungen főszerepét Tompa Eszter berlini színésznő alakítja, az előadásban a temesvári német színház majdnem teljes társulata és színművészeti főiskolások is szerephez jutottak.

Forrás: nyugatijelen.com

süti beállítások módosítása