A New York Times elismerően írt Ascher Ványa bácsijáról

Elismerő, a lap művészeti szekciójának címoldalán elindított, terjedelmes kritikában méltatta hétfőn a Sydney Theatre Company világhírű színészei által a New York-i Lincoln Centerben előadott, Ascher Tamás rendezte Ványa bácsit a The New York Times.

A szerző, Ben Brantley, aki a Csehov-darab tavalyi, a washingtoni Kennedy Centerben történő bemutatását is felmagasztalta, a színház teljesítményét ezúttal "ragyogónak", Ascher rendezését pedig "szívet sebzőnek" nevezte.
"Ascher, egy magyar rendező, aki korábban ritkán dolgozott angol nyelven, a  legmélyebben fizikai és fizikailag a legmélyebb interpretációját adja ennek az 1897-es darabnak, amelynek Csehov a lefegyverző 'jelenetek a vidéki életből' alcímet adta" - fogalmazott a kritikus.

ascherFotó: hirado.hu

Brantley szerint "Ascher megoldja az örök csehovi rejtélyt, amely gyakran térdre kényszeríti az erős rendezőket". A szerző felteszi a kérdést, hogy vajon e "reményre szomjazó életek sivár portréi" tragédiában, avagy komédiában állnak-e össze, majd ezt így válaszolja meg: "Ascher verziója azt mondja, meggyőzőbben és szervesebben, mint bármely általam ismert produkció, hogy a válasz: mindkettővé. Az élet egy tragédia, mert annyira komikus".
A darabot a Sydney Theatre Company New Yorkban is a bevált sikerreceptnek megfelelően, változatlan szereposztásban játssza, olyan világsztárokkal, mint az Oscar-díjas Cate Blanchett, Richard Roxburgh és Hugo Weaving.
A New York-i "ausztrál" Ványa bácsi dramaturgja Lengyel Anna, díszlettervezője Khell Zsolt, jelmeztervezője pedig Szakács Györgyi.

MTI

süti beállítások módosítása