Menesztették az Operából az énekesek érdekvédőjét

"Rendkívüli felmentéssel" bocsátotta el az operaház közalkalmazotti állományából Ókovács Szilveszter kormánybiztos Rácz István magánénekest, a Magyar Operaénekesek Egyesületének elnökét, érdekvédőt – számolt be a Népszava.

Rácz István postán kapta meg Ókovács Szilveszter kormánybiztos ötoldalas levelét, amelyben közölte, a művésznek határozatlan időre szóló közalkalmazotti munkaviszonyát július 6-án megszüntette.

A kormánybiztos azzal indokolta döntését, hogy Rácz István a neki tulajdonított Facebook- jegyzetben sértő kifejezésekkel illette az Opera vezetését a Színház.hu-n. Rácz István pedig felelt honlapunkon, és leszögezte, "döbbenettel láttam a nevem alatt megjelent beírást. Én sajnos annyira nem értek a számítógéphez, hogy magam derítsem ki, ki követte el ezt az aljasságot ellenem. Azon leszek, hogy kiderítsem."

racz

Rácz István

Rácz István állítását azonban Ókovács nem fogadta el. A kormánybiztosi válasz így szólt: "a munkáltató nem tudja elfogadni a közalkalmazott védekezését, mely szerint az írás nem tőle származik, tekintettel arra, hogy közalkalmazotti jogviszonya alatt már megelőzően folyamatosan tanúsított fegyelmezetlen és szabályszegő magatartása alaposan alátámasztja, hogy az adott nyilatkozat tőle származik".

A Népszava szerint a felmentőlevél fölrója azt is, hogy az énekes a Népszavában megjelent egyik cikk "megírásában közreműködött". Továbbá arról is szót ejt, hogy 2006. májusában -a kormánybiztosi levél szerint (Ókovács Szilveszter akkor még nem volt kormánybiztos)- az énekes "vétkesen megszegte kötelességét, a Nürnbergi mesterdalnokok című darab próbáján többszöri közbeszólásával megzavarta a próba folyamatát".

Szerkesztőségünktől az említett kommentek kapcsán a Magyar Állami Operaház jogi képviselője kért tájékoztatást, akivel közöltük: nem áll módunkban a Facebook-hozzászólásokat manipulálni, illetve eltüntetni.

Forrás: Népszava, Színház.hu

süti beállítások módosítása