Olimpia 2012: színházi programot sugároz a rádió

A londoni olimpia idejére különleges programmal készül a Magyar Rádió, július 27-től augusztus 12-ig, minden este egy Shakespeare-darab szólal meg este a Kossuthon.

olimpia

Van köztük rádiójáték, színházi felvétel, van 40 éves szalag, van olyan klasszikus, mint a Hamlet címszerepben Gábor Miklóssal, de van felfedeznivaló előadás is.

Február óta tart a munka, előkeresték az archívum majdnem száz Shakespeare-felvételét, számosat restaurálni kellett, s kiválogatták az elhangzó 17-et. Ám nem tudták megállni, hogy a közben előkerült - akár töredékes darabokat - is meg ne szólaltassák, legalább részben. Így az Aranyalap című műsorban a start előtt terítékre kerül valamennyi elhangzó Shakespeare-darab, s megszólalnak az 1930-es vagy ´40-es években rögzített előadásrészletek, többek között Uray Tivadar, Bajor Gizi és Somlay Atrúr közreműködésével.

A Kossuth Rádió Vers napról napra című műsorában az archívumban őrzött mintegy hatvan szonettfelvételből hangzik el válogatás. Az adott este színre kerülő előadás előtt a 180 perc című műsorban pedig beszélgetések hangzanak el. Ittszínháztörténészek, színészek, rendezők beszélgetnek a darabról, sőt Londonból is bejelentkeznek a kollégák, vagy szó esik a gyulai Shakespeare Fesztivál előadásairól is. Nagyon nehéz volt kiválasztani azt az egy felvételt, amely végül adásba kerül, a népszerűbb darabokból nem ritkán tíz körüli előadást őriznek. De egy felvétel minden fontos darabból készült.

kossuth

Pintér Edina, a műsor kitalálója szerint fantasztikus kincseket rejt az archívum, megőriztek például olyan előadást, ahol a darabot Kossuth Lajos fordította, de a BBC ajándékaként neves Shakespeare-rendezők és színészek nyilatkozatai is fellelhetők. Számos idegen nyelvű előadásrészlet is van, így a Hamlet nagymonológja megszólal majd angolul, oroszul, franciául, spanyolul, olaszul, németül, és természetesen magyarul is.

 

Népszava információ

süti beállítások módosítása