Matolcsy és Gyurcsány valóságtorzító mezőit irigyli a Dumaszínház

Minden más színházzal ellentétben a Dumaszínházat nem fenyegeti a kultúrát támadó alattomos vírus: nem zárják be, nem dotálják agyon, és nem privatizálják, mert mindig is magánkézben volt. A céh most Balatonfüred bevételére készül: a Balaton stratégiailag fontos városa tíz napig biztosan a hatásuk alatt áll majd.  – Lapszemle, a hvg.hu Litkai Gergelyt kérdezte.

image.aspxBalatonfüreden rendezik július 27. és augusztus 5. között a honi legnagyobb humorseregszemlét, a DumaFüredet. A 10 napos fesztiválon a Dumaszínház fellépői mellett koncertekkel is színesedik az eddig Nagyvázsonyban megrendezett program. Hajós Andrástól a Budapest Bárig, a Belgától Kőhalmi Zoltánig, a Rádiókabaré felvételtől a tehetségkutatókig.

hvg.hu: Egymás után érkeznek a hírek színházak és mozik bezárásáról. Miként kommentálják ezt a folyamatot? A Dumaszínházat nem fenyegeti ez a veszély?

Litkai Gergely: Minden mozi vagy színház bezárása óriási veszteség, a kultúra egyik tanyáján ütnek rajta a fiskális szigor vagy a gazdasági válság zsandárjai. Mi alapításunktól fogva magánkézben vagyunk, a gazdasági racionalitás mentén működünk. A nézőszámunkat folyamatosan tudtuk növelni, de mi is érezzük a válság hatásait.

hvg.hu: Azt mondják, a válság nemcsak az öngyilkosoknak, hanem a poénoknak is kedvez.

L. G.: A lélegeztetőgép konverzió (egy árából mennyi autópálya építhető, illetve egy színházi évadból mennyi lélegeztetőgép nyerhető ki) zsurnalisztikai fegyverét pihenj!-ben hagyva inkább nem foglalok állást, mennyiben van szüksége más területeknek vérátömlesztésre, és mennyiben hatékony egy-egy elköltött állami forint.

Mi új színházat nyitottunk a Corvin sétányon április 1-jén, és most ez hamarosan még két kisteremmel bővül, új előadásokat hozunk létre a termelődő nyereségből, tréningeket, kurzusokat szervezünk a humoristáinknak. A veszély ugyanakkor nevéből eredendően is fenyegető dolog, így mi sem tudunk kibújni jelentése bűvköréből.

hvg.hu: Hogyan próbálnak a Dumaszínház tagjai? Nyilván mindenki máshogy készül, tréningezik, választ törzsanyagot.

L. G.: Van klasszikus kabaré előadásunk: ez természetesen úgy zajlik, mint egy színházi előadás próbafolyamata. Szerveztünk most improvizációs tréninget, nyár végén pedig írói workshop lesz, van koncertünk, itt zenekarként próbálunk, míg az improvizatív elemeket felvonultató produkciók, mint amilyen a Duma Jam is, igazán nem próbálhatók. Egy jó stand-up monológ pedig a közönségen csiszolódik.

Az interjú folytatását itt olvashatja el.


süti beállítások módosítása