Színház a Szigeten - A La Mancha lovagjával nyit a 'Hajógyári'

A Békéscsabai Jókai Színház La Mancha lovagja című előadásával indul Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Sziget. A 0. napon – az Ákos-koncert előtt – a teátrum Porondszínházában láthatják a fesztiválozók Wassermann és Leigh musicaljét Fekete Péter rendezésében.

La Manchával nyit a Sziget 

Színházi előadással indul az idei Sziget fesztivál. Augusztus 7-én, a 0. napon, 18.30-kor a Békéscsabai Jókai Színház La Mancha lovagja című előadását láthatják a fesztiválozók a teátrum Porondszínházában.

Az alkotók ajánlója a darabhoz:

Inkvizíciós börtönbe helyezi Cervantes regényét a Broadway-siker musical, cirkuszsátorba adaptálja azt Fekete Péter rendező 2012-ben. Mit keres egy nagy fekete POBEDA, a kommunizmus rettegett nagy autója a sátor közepén? Mire várnak bőröndjeiken ücsörögve a szögesdrót mögé beterelt emberek. Kitelepítés? Holokauszt? Munkatábor? Kiürült tekintettel várnak az emberek, bizonytalanok, elvesztették mindenüket. Bizalmatlanok a külvilág felé és egymással szemben is.

Aztán jön valaki, aki mesél, Don Quijote-ként harcol, játszik és reményt ad. Hitet a közösség erejében és a soha fel nem adásban.

Különleges színházi produkció, igazi csapatmunka: artisták, zenészek, színészek, táncosok egy porondon, cirkuszi és színházi tér valóság és álom elegye. Monumentális képek, melyek beégnek az emlékezetbe, élőzene, csodák halmaza. Egy musical másként, politikai felhangok nélkül, de erős gondolati üzenettel, sosem látott képi világgal.

_MG_8971Fotó: Nyári A./A-Team

Mi vár a Szigeten?

Soha ilyen gazdag tárháza nem vonult még fel a színházi és cirkuszi produkcióknak, mint a jubileumi Szigeten. Egyetlen nap sem telhet el színházi darab nélkül, ráadásul nemcsak hazai társulatok érkeznek idén a "Hajógyárira".

A Porondszínházban már a mínusz egyedik naptól, azaz augusztus 6-tól láthatóak a színházi darabok. A Mínusz egyedik napon például a Magyar Teátrum Társaság Cseh Tamás emlékestet mutat be Bereményi Géza rendezésében s a szereplők közt ott lesz Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Für Anikó, Kállói Molnár Péter és sokan mások. A Nulladik napi színház pedig a La Mancha lovagja, a Magyar Teátrum Társaság és a Jókai Színház bemutatásában. Különleges színházi produkció, igazi csapatmunka: artisták, zenészek, színészek, táncosok egy porondon, cirkuszi és színházi tér valóság és álom elegye.
 
A többi napon is a show-é lesz a főszerep. Itt van rögtön az angol cirkuszi társulat, a Circo Rum Ba Ba, amely mivel mással foglalkozna szívesebben, mint az Olimpiával. A mulattatók ókori olimpikonok, Leónidász és Hermogenész bőrébe bújva a történelem első olimpiájára készülnek, i.e. 328-ban. Fél szemmel mindig egymást figyelik, miközben melegítenek, de még így is jut idejük mesélni ógörög nyelven korábbi győzelmeikről az őket csodáló tömegnek az első és a második napon.

1

Szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap belehallgathatunk a Salamon szigetekről - kizárólag bambusz hangszerekkel - érkezett Narasirato törzsi zenéjébe. A melanéz utcazenével az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad mellett találkozhatunk majd a legtöbbször.

Az Olimpia mellett Anglia leghíresebb ténye az esős időjárás, amelyet a második naptól fogva egy egyedi, az Esik c. színdarabban lesz látható a British Event Theater előadásában. A társulat utcaszínházi előadásaikban a humorral ötvözik a látványos és eredeti képi hatásokat. További látványos produkció fantasztikus bábfigurákkal játszó Pickled Image Nem félünk a farkastól! (The big bad wolf) c. bábjátéka lesz. A farkassal - aki nem is olyan gonosz és rossz fiú, mint a mesékben híresztelik róla - minden délután összefuthatnak majd a nézők.

2

Az utakon a francia Compagnie Pipototal két forgó, pörgő, csilingelő, furcsa járgánnyal cikázik majd. Philippe Geffroy őrült szerkezeteit a Compagnie Pipototal artistái működtetik, akik minden este hatalmas utcaszínházzal várják a nagyérdeműt. További különlegességgel szolgál az Indiából érkezett Dil Mastana csoport. Az ősi zenei tradíciókat megtartó repertoárjuk tökéletes harmóniában mutatja be az indiai radzsasztáni énekek tekervényes dallamait, mely Ábrahám Judit táncával válik kerek egésszé. Mindeközben a szintén Angliából galambok érkeznek a Circii cirkusszal, Galamb úr és Galamb asszony látványosan csipeget majd mindenfelé.

3

A hétvégén feltűnik egy fúvós zenekar a Blaas of Glory, de amit játszanak valahogy más, mint amit furulyán, klarinéton, fuvolán szoktak.  A holland csapat a kemény rock lényegét ültetik át fúvósokra, kiegészülve bendzsóval, harmonikával, akusztikus gitárral, pergődobbal és természetesen mosótáblával.

A tánc sem maradhat ki a széles repertoárból, ezért Bloco X nyers energiájával, szenvedélyességével, vad, lüktető ritmusviharával érkezik a Szigetre, hogy elhozza magával a Samba őrületet. Ez egy nemzetközi samba projekt, amely 100 válogatott dobossal Európa 14 országából, köztük Magyarországról jön össze. Az együttes évente csak háromszor áll össze, ebből egyik idén is a Sziget.

A Porondszínház részletes programját itt találja.

Forrás: sziget.hu, jokaszinhaz.hu

süti beállítások módosítása