Újjáépítik Nagykároly színházépületét

Bontják Nagykároly város színházépületét - írja a szatmar.ro. A teátrum és a kulturális központ újjászületését célzó pályázat kivitelezése megkezdődött, a tervek szerint 2013 őszén adják át a felújított színházat.

A cikk szerint felújítják a tetőszerkezetet, növelik a falak teherbírását, bővítik a balkonkat, újnézőtéri székeket szereznek be a belső és külső felújítások és az épületgépészeti munkálatok (víz, szennyvíz, energiaellátás) mellett  Mindehhez körülbelül 70 százalékában le kell bontani az épületet. Augusztus közepén látnak majd hozzá a szomszédépület, a kultúrház bontásához - olvasható a tudósításban.

mn_1343060301szinhaz_be

A színházzal a helyhatóságnak az a terve, hogy visszavarázsolja az 1907-ben lévő állapotokat. A színház mostani elejét teljesen lebontják, a hajdanit állítják vissza. Az előcsarnok és maga a színházi előadásoknak helyéül szolgáló terem is rövidebb lesz hozzávetőleg három méterrel, viszont ez nem befolyásolja a nézőtér tényleges létszámát. Ugyan körülbelül félszáz hellyel kevesebb lesz majd, azonban közel ugyanennyi nézőhelyet eddig sem lehetett kihasználni, mivel az oszlopok, vagy egyebek miatt nem láthatták az ott ülők a színpadot.

A szatmar.ro írásából kiderül még, hogy a páholyok visszakerülnek a helyükre. A középső főpáholyt ellenben nem állítják vissza, hanem hang- és világítástechnikai célokra tartják fenn, valamint lesz lenti és fenti öltöző is. A színházépület fűtése és hűtése is a lehető legmodernebb eljárásokkal lesz megoldva.

Forrás és fotó: szatmar.ro

süti beállítások módosítása