"Jobb, ha nyitva hagyok ajtókat" - Báthory után Benedekffy

Július 14-én mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Báthory Erzsébet című musical-operát. A főszerepet alakító Benedekffy Katalinnal a Like me! blog készített interjút. Szemléztük.

A Báthory Erzsébet a Szabad Tér Színház és a Kolozsvári Magyar Opera koprodukciójában készült, a próbafolyamat nagy része Erdélyben zajlott. A Székelyföldön született Benedekffy Katalin ennek kapcsán az interjúban elmondta, nagyon jó érzés volt újra "otthon" lenni, többek között azért is, mert annak idején a Kolozsvári Színházhoz jelentkezett, és azért jött Budapestre, mert nem vették fel. Azóta már operákat énekel, és ezzel Spanyolországban, Svájcban, Németországban és Ausztriában a bécsi Staastoperben is fellép. "Ennyi siker után jó volt hazamenni és megmutatni, hogy letettem már valamit az asztalra. Otthon mindenki nagyon aranyos és teljesen más a mentalitás is" - árulta el.

A Színház.tv Báthory-videója

A Báthory-meghallgatásról így mesélt: "Fogalmam sem volt, hogy lesz a Báthory-musical. Selmeczi György vitt el engem a Kolozsvári Operához, hogy hallgassanak meg, mert mióta operákat is énekelek, egyre szebben szól a hangom. Több operabetétet énekeltem el, köztük a Norina áriát is és a kolozsváriaknak nagyon tetszett, biztosítottak, hogy lesz felkérés, mindenképpen számítanak rám. Még aznap este felhívott Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, hogy ha beleegyezem, akkor megadja Bán Teodórának az elérhetőségem, mert szerinte én jó lennék a Báthory-ba. Másnap Bán Teodóra már fel is hívott, miután utánam nézett az interneten és közölte, hogy szerinte én vagyok a tökéletes Báthory Erzsébet" - mesélte Benedekffy.

A színész-énekesnő a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián, majd Kolozsváron tett sikertelen felvételik után a Pesti Magyar Színház Színiakadémiáján végzett. A pályát a debreceni Csokonai Színházban kezdte, ahol egymást követték a zenés szerepek. A kérdésre, mikor derült ki, hogy az éneklés is ilyen jól megy, így felelt: "Érdekes ez az ország, mert ha valakinek van hangja, akkor beskatulyázzák, hogy énekes, ha meg nincs, akkor prózai színész. Játszottam sokat prózai szerepekben vidéken, Debrecenben, Győrben és közben kiderült, hogy nagyon jó a hangi adottságom is. De igazából én már hároméves koromtól dalolok, beszélni még alig tudtam, de énekelni annál inkább. Kiskoromtól népdalversenyekre jártam, az egész gyermekkorom arról szólt, hogy egyik versenyről ki, a másikra be."

A Báthory Erzsébet visszhangjairól is ejtett pár szót Benedekffy Katalin: "Egy-két kritikát olvastam el és mindenhol azt írták, hogy fantasztikus volt az egész, úgy a díszlet, mint a jelmez és a rendezés. Igazából minden nagyon jó kritikát kapott és ennek nagyon örülök. Fürödtünk benne, persze előtte féltünk, hiszen ez egy új musical, ismeretlen dalokkal, de hál’ Istennek nagyon jó fogadtatása volt. Bízunk benne, hogy Kolozsvárott is legalább ekkora sikere lesz és ott Barabás Zsuzsa is bemutatkozhat, aki egy fantasztikus Erzsébet, Erdélyben végig vele próbáltam a darabot. Csodálatos hangja és kisugárzása van" - fogalmazott.

Báthory Erzsébet alakjáról, a személyét övező legendákról, és a szerepére való felkészülésről így beszélt: "Nagyon sokat olvastam utána, nagyon érdekelt és már annak idején a Szakcsi Lakatos-féle Báthory-ra is felkértek, igaz, ott egy vérengző Báthory-t kellett volna alakítanom. Abszolút hiszem azt, hogy ő semmivel sem volt vérengzőbb, mint korának bármelyik uralkodója. Néha odacsapott egy-két embernek, de ezt ma is megteszik, csak másképp. Nem gondolom, hogy szűz lányok vérében fürdött volna, hiszen tudjuk azt, hogy a vér annyira gyorsan alvad, hogy ez már csak emiatt is képtelenség. Az az igazság, hogy én ezt a fajta Báthory Erzsébetet nagyon megszerettem, itt a nő, a feleség, a szerető van kidomborítva, az érzékeny asszony, akinek óriási birtokai vannak és akit el kell tenni láb alól, mert útban van sok mindenkinek" - vallotta a színésznő.

A "hogyan továbbról" Benedekffy Katalin elmondta, a Báthory-nak ősszel Kolozsvárott lesz folytatása, és hívták operettekbe is játszani. Nemsokára Spanyolországba utazik, aztán lesz egy nagy koncertje Helsinkiben, és továbbra is készül Németországba, Svájcba. Tehát továbbra is szabadúszó marad.

süti beállítások módosítása