Hétvégén essegvári napok Bándon

Harmadik alkalommal rendezik meg hétvégén Bándon a civilek és művészek összefogásából született zenei és színházi fesztivált, az essegvári napokat. A fellépők produkcióikért egy tál pörköltet kapnak cserébe, a koncerteket a közönség is ingyen látogathatja. A támogatói jegyek bevételeiből a hétszáz éves Essegvár felújítását segítik.

Gazdag Tibor, Bándon élő színművész és barátai, zenésztársai épp három évvel ezelőtt határozták el a sitkei fesztivál sikerén felbuzdulva, hogy maguk köré gyűjtik azokat a művészeket, akikkel együtt dolgoznak. „Amikor ennek a fesztiválnak a gondolata felötlött bennünk, az motivált, hogy a munkakapcsolataim révén azokat a művészeket, akikkel színházakban, a televízióban együtt dolgozom, elhozzam ide, Bándra, ebbe a csendes, csodaszép kis faluba, ahol élek. Annyi értékünk van, amit nem igazán tudtunk még megmutatni a nagyközönségnek. Egy olyan rendezvényt szerettünk volna életre hívni, amiért érdemes eljönni Bándra” – mondta Gazdag Tibor színművész a Magyar Hírlapnak.

Pichner György alpolgármester nagyon fontosnak tartja, hogy megóvják a falu értékeit. "Ilyen az Essegvár. Ezt a várromot méltó állapotban szeretnénk átadni a következő generációknak” – fogalmazott. Hozzátette, a felújításon túl igazi közösségi térré szeretnék varázsolni a vár környékét. Az az álmuk, hogy felépítsenek a várnál egy nagy szabadtéri színpadot – hogy egy napon közvetlenül a rom mellett rendezhessenek a mostanihoz hasonló kulturális programokat.
Schindler László, Bánd község polgármestere elmodta, az essegvári napok alatt a kezdetek óta támogatói jegyeket lehet vásárolni, ötszáz forintért. A szervezők az összeget a Bándért Közalapítványon keresztül egy úgynevezett önrészalapba helyezik el.

essegvarFotó: keret.hu

A programokról:

Az essegvári napok szervezői a már megszokott színes programmal várnak minden korosztályt Bándra július 28-án és 29-én. Délelőtt és kora délután gyermekelőadások, játékok és vetélkedők várják az érdeklődőket. Fellépnek a térség művészeti csoportjai és előadói, a kultúrházban és az autentikus, a régi tejcsarnokban pedig a helyi képzőművészek munkáiból látható majd kiállítás.

Este a templomban Ihász Irén zongorajátékát hallhatják a komolyzene kedvelői. A kultúrház udvarán felállított szabadtéri nagyszínpadon pedig Derzsi György és Benkő Géza előadásában a Barátunk René című történelmi komédiát láthatja a közönség.
A fesztivál zárásaként Dávid Roland, majd Vörös István (Prognózis), Gazdag Tibor és Pichner György alpolgármester együttese, a Dr. Grog ad koncertet. Akik támogatói jegyeket vásárolnak, sorsoláson vesznek részt. A rendezvény fő támogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra jóvoltából a legszerencsésebbek értékes Herendi ajándéktárgyakkal térhetnek haza.

Essegvárról:

Essegvár a középkorban méltó helyet foglalt el az ország védelmében. A térség egyik kiemelt védőbástyáját 1552-ben valószínűleg a Veszprémet ostromló törökök egyik portyázó lovascsapata pusztíthatta el. A várrom az első fesztivál nyitóévében, 2010-ben volt éppen hétszáz éves.

Forrás:  magyarhirlap.hu

süti beállítások módosítása