Kezdődik az Olimpia - magyar színházi tervezőé a háttér!

Az egyik munka vezette a másikig a Londonban élő szolnoki Balogh Zsoltot, amíg bekövetkezett a nagy ugrás: őt kérték fel a londoni olimpia háttereinek tervezésere és animálására. "Az elmúlt években egyre többet dolgoztam a vizuális kultúra területén, főleg színházi és opera-előadásokhoz terveztem vetített animált háttereket, de közreműködtem néhány film munkálatainál. Idén mutatták be a Tükröm, tükröm című filmet Julia Robertsel, aminek a gyönyörű animált bevezetőjéhez terveztem háttereket. Innen vezetett az utam az olimpiára" - mesélte a fiatalember. Lapszemle és videó az Attraction Látványszínház árnyjátéka, amit a magyar sportolók eskütételén mutattak be.

Dupla kihívást jelentett az Olimpiai Park az építészeknek

Sajátos kihívást jelentetett az építészeknek az ötkarikás központnak számító Olimpiai Park kialakítása, amelyben nemcsak sportlétesítményeket, hanem lakó- és irodaépületeket, valamint új közlekedési vonalakat is kellett létesíteniük olyan szempontok szerint, hogy azok a jövőben is hasznosíthatók legyenek.

Philip Johnson vezető építész kifejtette, hogy a parkot nemcsak az olimpiai játékokra hozták létre, hanem az elkövetkező évtizedekre. Ezért fontos, hogy illeszkedjen a városképbe, szerves részévé váljon a brit fővárosnak. Éppen ez volt a fő kihívás az építészek előtt, vagyis az, hogyan alakítsák át az elhagyatott területet káprázatos új városnegyeddé. Hangsúlyozta: a park építésénél a nemzetközi sporteseménynél fontosabb szempont volt, hogy építészeti örökséget alkossanak a jövő számára. 
Az építész szavai szerint a projekt igen ambiciózus volt, hiszen a tervezőknek olyan területre kellett megálmodniuk a parkot, amelyet utak szeltek keresztül-kasul, használaton kívüli vasútvonalakkal, szennyes vízcsatornákkal, autóroncsokkal és több ezer eldobált gumiabronccsal volt tele. 
Végül kialakult az Olimpiai Park arculata. A gyalogoshidak és a tiszta vizű csatornák képe nyugalmat áraszt, kellemes érzéssel tölti meg a teret. 
Philip Johnson kiemelte a park néhány elemét, amelyek eleve úgy épültek meg, hogy az olimpia után is hasznosuljanak. Ilyen például a médiaközpont, amely a jövőben irodaépületként funkcionál majd, az olimpiai faluban épült lakóházak egy részében pedig szociális bérlakások lesznek, míg a többit az ingatlanpiacon értékesítik. Az oda költözők életét ezen felül könnyíteni fogják az olimpiára kialakított új közlekedési lehetőségek. 
Épültek ugyanakkor olyan létesítmények is, mint például a kosárlabda aréna, amelyet az olimpia után elbontanak, némely épületet pedig átépítenek. A terület igazi angol életérzést sugároz: sűrűn beültetett vadvirágokkal, évelő és különleges lápi növényekkel.
Richard Burdett városfejlesztési szakértő, olimpiai tanácsadó hozzáfűzte, hogy az épületek szándékosan nem egységes dizájn szerint épültek. szerinte ettől természetesebben fest a terület.

zsolt

A háttér-tervező mesélt:

"Az egyik munka vezet a másikhoz tipikus eseteként kértek fel arra, hogy a 2012-es londoni olimpia nyitóünnepségén dolgozzak. Az elmúlt években egyre többet dolgoztam a vizuális kultúra területén, elsősorban színházi és operaelőadásokhoz terveztem vetített animált háttereket, de közreműködtem néhány film munkálatainál is. Idén mutatták be a "Tükröm, tükröm" című filmet Julia Roberts-szel, aminek a gyönyörű animált bevezetőjéhez terveztem háttereket, meseerdőket. Innen vezetett az utam a New York-i Metropolitan Opera Varázssziget előadásáig" - árulta el az Új Néplapnak Balogh Zsolt, akit megborzongat a gondolat, hogy közel másfél milliárd néző fogja látni a munkáját, amelyről Danny Boyle-lal, a ceremónia főrendezőjével egyeztetett.
A munka attól a pillanattól kezdve vált különösen bonyolulttá számukra, amikor az egész stáb átköltözött az olimpia területére, ahova csak rendszeres ujjlenyomat-ellenőrzéssel és három igazolókártyával léphettek be.
Balogh Zsolttól arról is nyilatkozott, hogy nyolc Londonban töltött esztendő után benne is felmerült mit tegyen a jövőben. "Eltöprengtem azon, hogy vajon lehetne-e egy hasonlóan izgalmas, de valamivel élhetőbb városba költözni, mint London. A lehetséges válaszok listáján előkelő helyen áll nálam Budapest" - mondta Zsolt, aki azonban úgy érzi, sok szempontból nehezebb helyzetbe kerülnek a barátai otthon, mint Londonban. Ő is csak egy-két évre gondolt, amikor kiköltözött, várta, hogy itthon kicsit javuljon a gazdasági helyzet.
Balogh Zsoltnak az olimpia után hazalátogat Magyarországra, azt reméli, hogy sok olyan, a színház vagy a vizuális művészet világában dolgozó emberrel is találkozhat közben, akik segítenek megváltoztatni a hazai viszonyokról a véleményét. "Nagyon szívesen élnék újra Magyarországon. Amíg az ember külföldön tartózkodik, sosem dőlhet teljes nyugalommal hátra, és egyáltalán nem engedheti el magát. Ugyanis mindig lesz egy-egy félreértett szó vagy rossz referencia, ami miatt átmenetileg kissé bolondot csinál magából. Ráadásul londoni lakásomban időnként irigykedve olvasom az otthoni időjárásról szóló híreket" - fogalmazott Zsolt.

Itt az Attraction Látványszínház árnyjátéka, amit a magyar sportolók eskütételén mutattak be:

 

Havasi Balázs zenéje az Olimpiai spotban! - Az MTVA Kommunikációs Igazgatóságának közleménye

Ma este hivatalosan is megkezdődnek a XXX. Nyári Olimpiai Játékok Londonban. Az M1, az M2 és a Kossuth Rádió minden magyar vonatkozású  és fontosabb eseményt közvetít majd, de a Duna és a Duna World is kiemelt figyelemmel kíséri az ötkarikás játékokat. A képernyőn egy különös és impulzív zenei, valamint képi világ elevenedik meg minden magyar vonatkozású esemény előtt. Egy klasszikus zenész és egy rock-dobos szimbolizálja azt az összefogást, amelyet ebben az olimpiai szpotban láthatnak a nézők.
Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző így vall a felvételről: "Hatalmas büszkeség számomra, hogy a zene nyelvén tudom kifejezni, hogy az összefogás egy közös cél érdekében milyen fontos lehet. Bár a Drum and Piano két hangszer összecsapásáról szól, de a zenéből mégis kiderül, hogy ez az ellentét csupán látszólagos. A 200 éves klasszikus zongora és a rockdob találkozása jól szimbolizálja az összetartozás eszmeiségét. Meggyőződésem, hogy a zene híd lehet nemzetek és kultúrák között. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar olimpiai sportolókat és szurkolókat a zenénkkel buzdíthatjuk."
Azon kevesek egyike Havasi Balázs, akinek már fiatalon megadatott, hogy zenéjét tömegek ismerjék és szeressék. Nem véletlenül, hiszen elragadó személyisége, sajátos zenei nyelvezete rendkívül erős hatást gyakorol a játékát kedvelőkre. Sokszínű szerző is, hiszen komponált már szimfonikus és vonós zenekarra, kórusra, dobra és zongorára is. Meghódította a legnagyobb koncerttermeket, a nívós színházakat, a hatalmas sportcsarnokokat, nem kevésbé a nyári fesztiválokat is. Nem véletlen, hogy mára több mint tíz platinalemeze van. Átlépi és tágítja a műfajok határait, a zeneszerzés és a zongorázás mellett számos előadást is tart. Írt dalt Tracey Thornnak, az Everything But The Girl zenekar tagjának, de komponált zenei tételeket a képzőművészet és a zene találkozásáról is.
Az olimpiai szpottal ismét átlépett egy határt. Játéka tisztelgés a magyar versenyzők előtt, s egyben biztatás is: Hajrá magyarok!

olimpia

A Színházkolónia olimpiai lapszemléiből:

A szociális médián hónapok óta folyik a találgatás a londoni olimpia megnyitó ünnepségéről. A mindent tudók tippelgetnek, a sajtó pedig állítja, hogy ők bennfentes információkat jelentettek meg, ám Danny Boyle, a ceremónia rendezője szerint kevés dolog stimmel abból, ami eddig nyilvánosságra került. Lapszemle következik!

A 27 millió fontba (9 600 390 000 Ft) kerülő megnyitó ünnepséget hónapok óta próbálja a mintegy tízezer önkéntes (!), akik szigorú titoktartási parancsot kaptak, amit jobbára be is tartanak, de a mai világunkban nehéz megőrizni a legféltettebb titkokat is.

Danny Boyle mégis bízik az emberekben, és négy nappal a premier előtt, a két technikai próba közül az egyikre hatvanezer nézőt hívott meg, arra kérve őket, hogy semmilyen eszközzel ne készítsenek fotókat a látottakról. Egy s más azért kiszivárgott... (forrás: angolosan.hu)

James Bondot lovaggá avatják?

Ha ez így igaz, Danny Boyle (Gettómilliomos)  valóban egy igazi angol nyitóünnepséget rendez Londonban. A kétkedők viszont azzal érvelnek, hogy az angol királynő még soha nem adta az arcát ilyen frivol mulatságokhoz, és kétséges, hogy valóban részt vett volna egy ilyen film forgatásában. Pénteken minden kiderül. (forrás: kárpátinfó)

Miért rövidítették le a műsort?

A Trainspotting és az Oscar-díjas Gettómilliomos című filmjeiről ismert Boyle olimpiai műsorát – a Shakespeare A vihar című drámájától ihletett, Csodák szigete című showt – már hónapok óta fúrják. Éspedig nem csupán az egykori élgyarmatosító briteket vélhetően nem éppen jó színben feltüntető elemei miatt.

A vihar egyik szereplője, Caliban monológjára reflektáló Csodák szigetén a szervezőbizottság kérésére máris félórányit kurtítani kellett, hogy a csaknem háromórás megnyitóról a Londoni Olimpiai Stadion nyolcvanezer nézője emberi időpontban juthasson haza.

A show keretében a stadion gyepére 34 millió euróból varázsolt vidéki idillhez többtucatnyi állatot – lovat, tehenet, kecskét, baromfit és kacsát – felvonultató Boyle-műsor ellen még hat nemzetközi állatvédő csoport is panaszt emelt. (forrás: hvg)

Korábbi megnyitók videóit itt találja.

Ne feledjék! Július 27-én 21.30-kor Gundel Takács Gábor és Deák Horváth Péter tolmácsolásában a megnyitóval kezdődik az olimpiai műsorfolyam az m1-en. 

Forrás: Új Néplap, Színházkolónia

süti beállítások módosítása