Megnyílt a 22. Művészetek Völgye, avagy udvarozunk, udvarolunk

Megkezdődött a 22. Művészetek Völgye: Kapolcson és Taliándörögdön összesen 28 helyszínen 550 program, 700 fellépő várja a völgybarátokat. Fesztiválbloggerek jelentkeznek. Szó lesz arról, mit nem érdemes kihagyni és arról, miként udvarolnak a völgylakók.

Tudnivalók

Megkezdődött a 22. Művészetek Völgye: Kapolcson és Taliándörögdön összesen 28 helyszínen 550 program, 700 fellépő várja a völgybarátokat.

Az idei rendezvény család-, környezet- és emberbarát esemény, nem lesznek nagy színpadok és nagy helyszínek, helyettük kis közösségi tereken, falusi portákon fesztiváloznak.
Tíz napra a völgybe költözik Palya Bea a barátaival, a Kaláka együttes, valamint Földes László Hobo. A templomokban reneszánsz és barokk muzsika csendül fel, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara workshopokat, nyílt tanórákat tart. Lesznek népművészeti programok és bőven válogathatnak a zöld témák iránt érdeklődők is. A szervezők a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben minden napra kínálnak túralehetőséget és helytörténeti sétákat ajánlanak. Idén is a völgy vendége lesz a Magyar Írószövetség.
Az augusztus 5-ig tartó rendezvényre háromezer forintos napijeggyel lehet bejutni, nyugdíjasok és diákok 2500 forintért kapják ugyanezt; 21 órától esti jegyet kínálnak 1300 forintért. Idén nem lesz tíznapos bérlet, helyette háromnapos hétvégi bérletet lehet venni 7000 forintért - közölte Márta István, a fesztivál igazgatója. Hozzátette: a tíz éven alattiaknak ingyen látogatható a völgy.

Július 27. (péntek)

Amiket nem fogok kihagyni idén a Völgyben. Alaposan áttanulmányozva a lehetőségek tárházát, íme egy szigorúan szubjektív válogatás a Völgy első három napjáról.

A Szőke
Bandi Dörögdön rendel, már reggel 8-tól. Osztályfőnöki óra, főzögető, tárlatvezetés és vegyesbolt egymás után, mindezek átitatva azzal a kissé szarkasztikus, kicsit esendő, de mégis öntudatos humorral, ami... de nem érdemes erről különösképp beszélni, látni kell. Már csak azért is, mert az első szombat és vasárnap elmarad a program, és legközelebb 30-án, hétfőn lesz lehetőség újra átélni.

szoke_Andras

Az őserő
Földes László beszélget Hobóval, Sebők János moderálásban (16.00) a HBB pályájáról, és arról, hogy mi volt az oka a zenekar feloszlásának. Rendkívül izgalmas, talán máshol nem hallható kulisszatitkokra derülhet fény. Nem pusztán egy korszakos zenekar történetében mélyedhetünk el, de megérthetjük belőle félmúltunkat is, amire igen nagy a szükség.

A legenda
A Kaláka Versudvar nem finomkodik, in medias res vág bele programsorozatába mindjárt az első nap. Valaki jár a fák hegyén címmel Kányádi Sándor-estet tart a Kaláka (21.00), magával a mesterrel karöltve. Kihagyhatatlan élmény lesz.

A vagány
Vakarhatom is a kobakom, miként oldjam meg, hogy Gál Csaba Boogie és a Soultramps koncertjéből is elkapjak taktusokat. Szerencsére már nyolckor belecsapnak a húrokba a srácok, így belefér még a Kalákaudvar előtt. Fogadok, hogy aki még nem látta Boogie-t élőben játszani, el sem tudja képzelni, hogy mennyire magával ragadó. Őszinte és vagány, 10 pontos dögösség várható a Palya-udvarban.

nuszBAUM

megnyito

Július 27. (péntek délután)

Így élni együtt / Völgymegnyitó - VÖLGYFUTÁR.HU 1.

Udvarozunk, udvarolunk. Újra és egyre inkább az udvaroké, pitvaroké, lugasoké, pajtáké, hambároké és tornácoké a Völgy. Ahogy Mártapista mondja az akácok árnyékában: kicsi is, szürke is, de a miénk. Ezt persze már a programfüzetre érti, ami tényleg monokróm lett az idén, árnyalatra szürke, méretre kicsi, viszont be lehet zsebelni. Elfér a glott gatyába-dekoltázsba tűrve, hózentróger alá csippentve. Most őszintén: kit érdekel, hogy kisebbek lettünk? Hiszen Gryllusék arcán egyre szélesebb a mosoly, Hobó ércesebb, mint valaha, Palya Bea édesanyásan kerekedik-gömbölyödik, Lackfi haja szálaival meg fordítottan arányos a rímdömping. És alig múlt péntek dél, de már özönlik a fővédnökség az utcán. A Técsőiek úgy vinnyogatnak a Katlan Tóninál, hogy az Pestig is elhallik. Bár csak hallanák azok is, akiknek a napi politikától már opálos a dobhártyájuk. Hjaj, milyen jól esően messze is van most a város, bármelyiknek vagyunk is lakói. Ahogy a főszervező mondja, most majd „itt élünk együtt” tíz napig, csak ez számít, semmi más. Előzőleg a világgazdaság felmutatta bütykös, nagy ujját – mi is összébb kényszerültünk (de legalább nem széjjelebb), s ha már összébb, hát tényleg testközelbe a Művészetekkel a Völgyben. Uramisten, már huszonkettedszer pezseg fel Kapolcs, generációk jöttek-mennek, a Zsigulikat felváltották a a sportcélú haszonjárművel, miszerint SUV-ok, a Camping bicikliket a rollerek, az ipari kevertet a Zsindelyes, a falusi ebet a dédunokája, a zsíros kenyeret a langalló, de a dal maradt. Az élet receptje ugyanaz. Meg kell tanulni otthon lenni, drótok helyett kultúrából kerítést ácsolni. De nem ám olyat, ami szétválaszt, hanem olyat, ami összeköt és megtart.

kocc

A dal maradt, a Kaláka például rá is gyújt rögvest egyből kettőre: egy meghatóbb Kányádi Sándorra és egy mókás Erndst Jandl-ra, amelyet a tisztelt VIP már majdnem olyan ügyes tapskészséggel követ, mint a nyílt tekintetű óvodások, akikből a Völgyben sosem elég. Apropó Völgy és a gyerekek. A tiszteletre méltó Kovács Előd Kapolcs már 15 éves! A Völgy annyira bensőséges, hogy a fiatalemberről azt is tudjuk, hogy anno itt, a Művészetek Völgyében fogant, azóta – talán az itt megélt koncertek hatására – klasszikus zenélésbe fogott, felvették a konzi fuvola szakára, így most megesett Kapolcs első kapolcsi barokk fuvolás fellépése is. Nyelje keresztbe a blockflötét, aki nem hatódik meg az ilyesmin!

kepmegnyito

És még Hobón is meg lehet hatódni, ki gondolta volna. Igazi neandreVölgyi. A magyar blues-rock nagymestere a Magyar Hobológiai Társaság Vándor-Ló-Gyűlésének tíznapos konferenciáján minden nap másik koncertet ad péntektől, így – saját bevallása szerint – élete legnagyobb vállalkozásába kezd.

Palya Bea Mártapista szerint – mindjárt kétszer van jelen, szemlátomást anya lesz nemsokára. Egy hirtelen ötlettől vezérelve a Völgy vezérei össze is mérték vele a megnyitón a hasukat, amiből viszont csecsemőszív-dobbanásra improvizált Völgy-nyitó dal lett, olyannyira, hogy Lackfi János elérkezettnek látta az időt a bejelentésre: így kell újraalapítani Magyarországot. De legalábbis újratölteni a rendszert.

Futottak még: a Völgyvezérek, a polgármesterek és egy tűzoltóautó a Völgy lángjával, háztól házig, a láng meggyúlt, Galkó Balázs pedig Nagy László Tüzével zárta a nyitányt:

„tűz

te gyönyörű,

jegeken győztes-örömű,

ne tűrd, hogy vénhedjünk sorra

lélekben szakállasodva,

hűlve latoló józanságban,

ahol áru és árulás van,

öltöztess tündér-pirosba,

röptess az örök tilosba,

jéghegyek fölé piros bálba,

ifjúság királya,

tűz!”

Így megy ez. Van még tíz napunk együtt. Versbe mártva muzsikálni, udvarozni és udvarolni, újratölteni és újratöltekezni, oldani és oldódni, dalolni és dallá válni.

mg

volgylang

Ha már az olimpia is a Művészetek Völgye nyitó napján kezdődött el Londonban, itt Kapolcson is meggyújtottak egy lángot: a Völgylángot. S ahogy az ötkarikáséknál is szokás, az égő fáklyát a lánglelkű völgyvezérek stafétaszerűen - sorrendben Galkó Balázs (galkóbalázs), Naszály György (sajtócézár), Hegedűs Ágnes (gazdasági mindenes), Hoffner Tibor (völgyközponti figura), Kajdi István (dörögdi polgármester), Márvány Gyuláné Elli (kapolcsi polgármester), végül Márta Pista -, átlagban fejenként mintegy 60 méteren keresztül futva vitték be a Fesztiváliroda előtti térre, ahol 16 óra 20 perckor fellobbant a láng.

Forrás: Színház.hu, Művészetek Vögye

süti beállítások módosítása