Pintér Béla: "Nincs értelme lobbizni"

A Pintér Béla Társulat az idei Thealter díszvendége. A társulat vezetőjével a delmagyar.hu is készített interjút. Szemléztük.

A delmagyar.hu cikkéből:

Pintér Béla az interjúban elmondta, három előadással lettek volna jelen a fesztiválon: a Kaisers TV, Ungarn-nal, a Tündöklő Középszerrel és a Gyévuskával, de az utóbbi sajnos anyagi okok miatt nem jött össze. "A díszvendég titulus egyébként egy megtisztelő cím, ezen kívül Balog Józsi hozott egy pezsgőt előadás után. De nem jelenti azt, hogy a fesztivál velünk foglalkozna, vagy ilyesmi" - mondta Pintér.

A társulat mindkét Szegedre hozott darabjában szerepelnek vendégművészek is. Erről így beszélt: "Minden közösségnek jót tesz a frissítés. Herczenik Anna a lehető legjobb választás volt a Tündöklő Középszerben, mert nagyon jó színész és jól is énekel. Mucsi Zoltánt régről ismertem, korábban már beugrott a Kórház - Bakony című előadásunkba, és tudtam, hogy milyen jó dolgozni vele."

Pintér Béla elmesélte, annak idején úgy tervezte, hogy a Kaisers TV-ben a tábornokot ő maga játssza, de aztán eszébe jutott, mi lenne, ha a 'Kapa' lenne. "És hálistennek elkaptuk az utolsó pillanatot, amikor még lehetett vele egyeztetni. A vendégművészeknek a társulatban mindenki örül, mindenki érzi a vérfrissítés előnyeit. Nem mondom, volt már olyan, hogy éppenséggel valaki nem tudott beilleszkedni vagy nem dolgozott jól a közösségben, de az nem is tartott sokáig" - fogalmazott.

Pinter_BelaFotó: delmagyar.hu

A riporter felvetette, a független színházakra egyre kevesebb a pénz, ugyanakkor a nézői érdeklődés – legalábbis Szegeden – egyre nagyobb. Pintér úgy látja, megváltozott a kultúrkoncepció. "Attól függetlenül, hogy egy színház mennyire jó, híres, Magyarországon és külföldön, el kell taposni, félre kell állítani, amatőrnek kell titulálni csak azért, mert független. Tündökölhet Balázs Péter, Fekete Péter és Dörner György" - fogalmazott.

A kérdésre, vajon a függetlenek tudnak ezen változtatni, Pintér Béla így felelt: "Nekünk jó előadásokat kell csinálni." Véleménye szerint lehet kultúrpolitikai lobbikba kezdeni, de értelme igazából nincs. "Vidnyánszky Attila – aki ennek a dolognak az értelmi szerzője– akkora hatalommal bír per pillanat, hogy mozdíthatatlan a státuszában, és abban az elhatározásában is, hogy a függetleneket félre kell állítani, vagy jó esetben olvadjanak be a kőszínházba. Ez egy nyilvánvaló hülyeség, az az önállóságot, a szabadságot tenné tönkre" - szögezte le.

Pintér a pályázati helyzetről is szót ejtett: "Idén legalább kiírták a pályázatot. Tavaly volt egy megítélt támogatásunk, de szeptemberben volt két hét – már kezdődött az évad –, amikor nagyon komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy nem adják oda pénzt. Magyarán a kormány nem vállal garanciát arra, hogy a pályázaton megítélt, elnyert támogatást a támogatottak meg is kapják. Ilyen szempontból nem változott a helyzet, de kétségkívül kiírták idén a pályázatot. Aztán nem tudom, lehet, hogy L. Simon László úgy gondolja, hogy konszolidálja a dolgokat, meglátjuk" - zárta a beszélgetést Pintér Béla.

Gonda Zsuzsanna interjúját a delmagyar.hu-n olvashatják.

süti beállítások módosítása