Színészmúzeum nyílik Kecskeméten

A tervek szerint novemberben nyílik meg Kecskeméten a Gyólay Viktória Színészmúzeum - írja a baon.hu. A kiállítóhelyként szolgáló családi házat azonban előtte még alaposan át kell alakítani és fel kell újítani.

Lassan dobozba kerül a közel ezer színészrelikvia minden darabja: Tancsáné Uzsorás Katalin, az Örök Életű Kecskeméti Színházművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke napok óta csomagol - olvasható a baon.hu cikkében. A jelmezeket, fotókat, színházi dokumentumokat idáig lakásán őrizte és állította ki, ahogy a hely engedte. Ő maga öt évig a konyhában lakott. De nem bánta a szűkösséget, hiszen ahogy mondja: a színház és a gyűjtemény az élete, boldogsága.
A múzeumszervező már gyerekként is rajongott a színházért. Operettprimadonna szeretett volna lenni, akárcsak példaképe, Gyólay Viktória, a Katona József Színház örökös tagja, Jászai Mari-díjas színésznő. Katalin felidézte, tizenéves kislányként mindennap a színház előtt várta kedvenc művésznőjét. Az élet máshogy hozta, ő nem állhatott ki a világot jelentő deszkákra, de a színjátszástól soha nem szakadt el.

10o-tum3hasFotó: blikk.hu

Gyólay Viktória támogatásával sok, egykor a kecskeméti teátrumban fellépő művésszel került baráti kapcsolatba, és kapott tőlük ajándékba személyes tárgyakat. Magángyűjteménye így folyamatosan gazdagodott, hozzá került például Pitti Katalin egy jelmeze, Udvaros Béla rendező öltönye, vagy Nagy Attila szmokingja.

Tancsáné Uzsorás Katalin már régóta tervezte, hogy egy tágasabb, méltóbb helyszínen állítaná ki Mezey Mária, Latabár Kálmán, Seress Zoltán, Szilágyi Tibor, Koncz Gábor és a többi művész tárgyait. Gyólay Viktória úgy végrendelkezett, hogy teljes vagyonát az alapítvány által fenntartott gyűjtemény javára ajánlja fel. A művésznő tavaly januárban hunyt el. Katalin elmondta: lakását az alapítvány eladta, és a befolyt összegből megvásárolták a Kandó Kálmán utca 1. szám alatti földszintes családi házat a kecskeméti Hunyadiváros "kapujában". A háromszobás, nappalival is rendelkező, körülbelül 100 négyzetméter alapterületű épület lenne a színészmúzeum új otthona - de ehhez előbb fel kell újítani. Az udvarra pedig "miniszínházat" tervez színpaddal és kis nézőtérrel, amely tervei szerint kulturális rendezvényeknek, diákszínjátszók előadásainak, nótaesteknek is helyszíne lehetne.

Hozzátette: ha van olyan vállalkozó, aki munkával segítené őt a felújításban, akkor örömmel fogadja a felajánlást.

Forrás: baon.hu

süti beállítások módosítása