Veszteséges a Siklósi Várszínház: 50 milliót buktak

Rendkívüli testületi ülésen számolt be kedden délelőtt Varga Tamás siklósi alpolgármester a Siklósi Várszínház Nonprofit Kft. működéséről, ugyanis a nyári színházban idén műsorra tűzött bemutatók közül kettőt is le kellett venni a műsorról idő előtt - a Stohl András címszereplésével játszott Tenkes kapitányából hatból három este ment le, a Kőszívű ember fiait be sem mutatták. A Tenkes kapitánya és a Cyrano ugyanis több mint 50 milliós veszteséget produkált. Balikó Tamás a Kft. ügyvezetője lemondott.

A keddi rendkívüli testületi ülést szabadsága miatt nem Marenics János polgármester, hanem Varga Tamás vezette, aki a kft. felügyelőbizottsága elnökeként beszélt. Elmondta a Tenkes kapitánya megbukott, emiatt mondták le a musical második heti előadásait, és a Kőszívű ember fiai című produkciót is. A Tenkes kapitánya ugyanis 51 millióba került, de csak 5,2 milliós bevételt produkált, míg a Cyrano című produkció 9,4 milliós költségével szemben 1,1 milliós bevétel állt - így hát csupán e két előadáson 54 milliót bukott a várszínház.  

Varga Tamás - elismerve, hogy az idei nyári színházi programot a képviselők tavasszal megszavazták - annyit mondott, a színház által a testület elé terjesztett üzleti terv készítői a nyári előadásoktól minimális nyereséget vártak. Több siklósi ellenzéki képviselő viszont úgy vélekedett: meneszteni kellene a várkapitányt, Balikó Tamást.

baliko

Balikó Tamás lemondott rendezői és színészi honoráriumáról. A várkapitány az Új Dunántúli Naplónak elmondta, az általa vezetett cég a nyári produkciók színpadra állítására, a várszínházra, sőt a vár működtetésére nem kap állami és önkormányzati támogatást. Az ügyvezető hangsúlyozta: a Tenkes kapitánya nemhogy nem bukott meg, de "fergeteges siker" volt idén is, mindhárom előadás. Úgy véli, felelős vezetőként terveztek, igyekeztek biztosra menni, a Tenkes kapitányával is, amely már félházzal biztosan behozta volna a produkció árát. Döbbenten álltak és látták azonban, hogy az általános pénztelenség miatt a kihasználtság 10 százalékos, miközben a korábbiakhoz képest még csökkentették is a jegyárakat, és így más nyári színházaktól ötven-hetven százalékkal is olcsóbbak.
Azt is közölte: ha az önkormányzat képviselői úgy látják, az előadások alacsony látogatottságáért ő a hibás és az egyedüli felelős, továbbáll. Azt elismerte, hogy talán nem számoltak azzal, mennyire súlyos a válság, de kiemelte: sajnos az olyan, sok évtizedes múltú nyáriszínházak, mint a margitszigeti, a szegedi, vagy a gyulai, ugyancsak nehézségekkel küzdenek. Siklóson jó program volt, neves, jó színészekkel, s idén az előadások reklámozására is hangsúlyt fektettek, sajnos ez sem volt elég a sikerhez.

Forrás: Színház.hu, Új Dunántúli Napló

süti beállítások módosítása