A Bécsi Állami Operaház 10 millió eurós lefaragásra számíthat

Bírálta Franz Welser-Möst, a Bécsi Állami Operaház főzeneigazgatója Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter azon elvárását, hogy az intézménynek 10 millió eurót kellene megtakarítania a következő évadban.

"Meg kell csinálni, ha lehet" - jegyezte meg szkeptikusan a főzeneigazgató az osztrák ATV-Kulturmagazinnak adott interjújában. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a Staatsoper látogatottsága idén 99 százalékos volt, és már a Holender-érában megelőzte jegybevétel tekintetében a Müncheni és a Berlini Állami Operaházakat, és ezek a mutatók azóta is jók. Az intézmény bevételei a most zárult évadban 31,3 millió euróra emelkedtek, csaknem 2 millió euróval több folyt be mint a megelőző szezonban. 

maria_fekterlead Welser-Möst szerint nincs lehetőség bővíteni a saját forrásokat. "A pénzügyminiszter elvárása azt jelenti számomra, hogy a teljesítmény büntetést érdemel" - hangsúlyozta.
Hozzátette: a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Bécsi Filharmonikusok, a Bécsi Állami Operaház olyan intézmények, amelyeket a világelsők rangsorában tartanak számon. 
Jelenleg a Bécsi Állami Operaházat csaknem 56,5 millió euróval támogatja az osztrák szövetségi kormány.

süti beállítások módosítása