Felújítják a színpadot Győrben

Hűlt helye van a világot jelentő deszkáknak a Győri Nemzeti Színházban - írja a kisalfold.hu. Ez azonban jó hír, hiszen a várva várt színpadi felújítás végre elkezdődhetett az idei nyári szünetben, és ha a mostani ütemben haladnak a munkákkal, évadkezdésre be is fejeződik.

A tervezett és kívánatos teljes körű rekonstrukció helyett csak felújításra sikerült kigazdálkodni 48 millió forintot a Győri Nemzeti Színházban. Az 1978-ban átadott Kisfaludy Színház az ország büszkesége volt, bár Molnár Tamás műszaki vezető szerint - aki már akkor is ott dolgozott - a hírek ellenére sem volt Közép-Európa legmodernebb teátruma.

Molnár Tamás az utóbbi években többször jelezte a vezetőség felé, hogy a szokásos éves felújításnál többet igényelne a színpad, mert olyan gépészeti hibák jelentkeznek, melyek veszélyeztetik a biztonságot. Az Aranycsapat utolsó előadásain a forgószínpad megadta magát és egy darabja le is szakadt - olvasható a kisalfold.hu cikkében.

2Fotó: kisalfold.hu

Szakértők bevonásával állapotfelmérést végeztek, ami alátámasztotta, hogy nem maradt idő a halogatásra. A fenntartó önkormányzat pluszforrást nem biztosított, de beleegyeztek, hogy a tavalyi év megtakarításait az ideivel összevonva erre költse a színház.

Markó Angéla ügyvezető igazgató elmondta, a gépészettel kapcsolatos feladatok hamarosan befejeződnek, ezzel párhuzamosan haladnak a színpad talpfáinak a cseréjével, az újrafilcezéssel és deszkázással.

Mind az ügyvezető igazgató, mind a műszaki vezető hangsúlyozta, hogy a színpadi és a gépészeti felújítással nem lesz korszerűbb a színház, az 1978-as állapotot állítják vissza. A forgószínpadot mozgató Siemens motorokat már nem gyártják, kicserélni nem tudják, a gyár segítségével felújítják. Mindketten megegyeznek abban, hogy a toldozgatás helyett teljes rekonstrukcióért kiált az épület, de ahogy mondják, erre reményük sincs.
A műszaki átadást augusztus 31-ére tervezik, az új évad első előadására szeptember 13-án kerül sor a Győri Nemzeti Színházban.

Forrás: kisalfold.hu

süti beállítások módosítása