Rátóti Zoltán: "A színház a hivatásom"

A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját, Rátóti Zoltánt a Magyar Művészeti Akadémia Közgyűlése - akadémikusai javaslatára - 2012. június 30-i ülésén levelező tagjai sorába választotta. Rátóti Zoltánnal a Best Magazin készített interjút. Szemléztük.

A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját, Rátóti Zoltánt a Magyar Művészeti Akadémia Közgyűlése - akadémikusai javaslatára - 2012. június 30-i ülésén levelező tagjai sorába választotta.

Az MMA rendes tagjai között csupán egyetlen gyakorló színházművész van: VIDNYANSZKY ATTILA rendező. A színházzalfoglalkozó levelező tagok között található BEREMENYI GÉZA, BLASKÓ PÉTER, HAUMANN PÉTER, HUSZTI PÉTER, KUBIK ANNA, HAGY JÓZSEF, OBERFRANK PÁL, REVICZKY GÁBOR és SZÉKELY LASZLÓ.

Részlet az MMA elnöke, Fekete György úr leveléből:

„Rátóti Zoltán ismert és elismert művészként - akinek fáradhatatlan munkálkodása a színház világában közismert, akit színházi szerepek mellett számos filmben és tévéjátékban láthat a közönség, aki jelenleg intézményvezetőként is tevékenykedik, mint a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, akinek eddigi munkásságát Jászay Mari-díjjal ismerték el - folytatott szakmai tevékenysége, munkássága hozzájárulhat az MMA működésének hatékonyabbá, az Akadémia összetételének színesebbé, változatosabbá tételéhez." 

Rátótit kérdezték:

A kérdésre: "fel se merült, hogy a polgármesterséget válassza a színházzal szemben?" Rátóti Zoltán így felelt: "Nem. A színház a hivatásom. Viszont a magyarföldi nyári kulturális programokat, a pajtaszínházat működtetem tovább, és a templomépítés se marad abba."
Arról, élvezi-e, hogy hatalma van, elmondta, azt élvezi, hogy olyan színházat csinálhat, amely meggyőződése szerint jó, és "ez a nagy varázslat." "Igen, néha szembesülök azzal, hogy én vagyok "a főnök", hogy döntenem kell adminisztratív dolgokban, munkaügyekben, de ez vele jár. Meg lehet szokni" - fogalmazott.

ratotiFotó: fidelio.hu

Rátóti Zoltán ügyel arra, hogy játsszon is egy-egy szerepet Kaposváron és Budapesten is, a zene pedig most is lételeme. "Sőt odáig vetemedtem, hogy önálló műsort állítottam össze, amelyet ráadásul augusztus végén elő is adunk. Müller Péter Sziámi verseire komponáltam" - újságolta. "Rockzene jazzes beütésekkel. De hozzá kell tennem, hogy Juhász Gábor zseniális hangszerelése és a ritmusszekció, Restás Gergő segítsége nélkül nem szólalna meg ez a koncert" - árulta el.
Rátóti Zoltán idén itthon naral, az Őrségben, "ennél csodálatosabb táj amúgy is kevés van!" - lelkendezik. "Naponta megyek futni, mozgok, énekelek, nagyokat alszom, olvasok. Egy könyvtárnyi darabot kell elolvasnom őszig. Ezt ugyan munkának hívják, de én roppant módon élvezem. Ennél jobb nyári programot kívánni sem tudnék magamnak!" - zárta a szót.

Forrás: Best Magazin

süti beállítások módosítása