Völgykérdés és Lackfi Graffiti – az 1. nap Kapolcson

Lackfi Graffitit, a fesztiválblogger bejelentkezését, és Papp Ervin virtuális völgy-gazda, Nuszbaum Tibor "tollnok" felhívását olvashatják összeállításunkban.

Mindennapi sorok - Lackfi Graffiti 3.

DÜNNY

Na, gondolom magamban este, földig érő hálóingben, bajuszpedrőbe tekert arcszőrzettel, hálósipkám bojtját babrálva, mit összerizsáztam én (rizi-bizi!) tegnap az ígyakultúr, úgyanemzet nevében, miközben ezek a fránya fiatalok meg csak bulizni akarnak, orrvérzésig, orrba-szájba. Ilyenek ezek, motyogom öregesen, pedig nincs is bajuszom a kötőhöz-pomádéhoz, se földig érő klepetyus, se sapec. Egy szál rövid pizsinadrágban heverek az istállótetőtérben berendezett remek szállásunkon, lábam elé terül a gyönyörű völgy, és legfőképpen felhallatszanak bugyborgó hangullámzásai.
Olyan az egész, mint egy zenei csatatér, itt indul rohamra a blues-lovasság, merészen előretör, vóuóuóuó, béhéjéhéjbyyy, icce dörtíííí szang...

Aztán megindul a jobb szárnyon egy páncélos hüllőszerű tangóharmonika, előre kígyózik, tekereg, vadul, délszlávosan, ojtemanyeee, nyecsesztyerkaaa, daszvidánye prülocskííí. Üstöllést belekontráz valami moldvaias lovasosztag, zúz a ritmus, hogyaszongya, zödöm-töttöm, zödöm-töttöm, zödöm-töm. És nem is vagyok már olyan dünnyögős, őszi-avar-zizzenős, nyárspolgáros, hiszen mennyire szeretem én is a táncot, a bulit, mekkorát roptunk még feleségemmel tavaly, a Palya-udvar zárásakor, éjféltájban, s ki tudja, mekkorát fogunk idén!

A MUZSIKAHANGJA örvénylik, kavarog, mint a lefolyóban szörcsögő kádvíz, zsongítóan kísér álomba, miközben a Trapp család, akarom mondani öt gyermekem közül négy völgymunkás-karszalaggal felbillogozva alszik a sötétben.
Munkálódik viszont hálótársunk, Egérke, aki tegnap reggeli közben tette tiszteletét először, két lábra ágaskodva, gombszemét kíváncsian jártatva rajtunk. Pakol, zörög, bogarászik, futkos a sötétben, akadálypályának tekinti a lakást, dolgozik benne az élet, és csak apró, instantkávészem-szerű ürüléke jelzi reggel szaggatott vonalként, merre járt.
Reggel Révfülöpre villanok át, a kincstári tévé Balatoni Nyár című műsorában hírlelem látványköltészet-sütödénket, remek verskoncertjeinket, az udvari nyüzsgést-mozgást. (Nyüzsi-mozi?) Többé semmi dünnyögés, nyitva az udvar, napernyőket cipelünk a napon perzselődő, mondókázós aprónép fölé, zsúfolásig teltház a koncerteknél, legalább 150-200 ember tegnap a Kányádi-Kalákán, nem sokkal kevesebb most, délelőtt Gryllus Vilin, felvettük az üzemi tempót, duhog a gépezet, hörögnek a hengerek, yihááá, utazuuunk!

Lackfi János

zen

Amiket nem fogok kihagyni idén - a fesztiválblogger jelenti

Alaposan áttanulmányozva a lehetőségek tárházát, íme egy szigorúan szubjektív válogatás a Völgy első három napjáról.

Július 28. (szombat)

Az idő stopposai

Tóth G. Péter és Szabó Csaba csinált tavaly egy útikalauzt Kapolcsról. Túraútvonalakat terveztek bele, amelyekkel nem csak be lehet járni a környéket, de a könyv alapján feltárul a falu múltja is. Képekkel, történeketekkel illusztrálják a sétát, és idén immár a könyv alapján szervezetten is le lehet stoppolni a két utazót (9.45, a „Bót” előtt). Nagyon ajánlott program!

A bölcs és a vadóc

Az egyik legunikálisabb produkció várható Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi együttállásából (21.00) a Blue Spotban. Külön-külön is karakteresek ők, együtt nehéz elképzelni. Talán mikor a Mars besorol a Vénusz elé, de az nem hagyja magát és visszafurakszik, de a végén, nem érzéki csalódásként együtt vannak egyben, áttetszően egymás ragyogását erősítve.

Az Attila

Aki csöndesebb kikapcsolódásra vágyik, annak a Kaláka Versudvarban a helye (21.00). A Kaláka és Galkó Balázs előadásának József Attila versei adják az alapját. Libabőr és méltóság az első két szó, ami beugrik, ha mindez kiegészül a Versudvar páratlan atmoszférájával, hát…

kkep

Papp Ervin virtuális völgy-gazda, Nuszbaum Tibor "tollnok" felhívása.

Kedves Barátunk!

Szeretnénk a segítségedet kérni az idei Művészetek Völgye beharangozó kampányához. Közvetlen a fesztivál előtti napokban szerkesztve hoznánk le egy körkérdésre alapuló e-mailes interjúsorozatot a hivatalos honlapon (www.muveszetekvolgye.hu), az „udvarok” gazdáival, és azokkal, akik a programszervezés dandárját végzik, végezték.

A Tőletek kapott válaszokat a port.hu Művészetek Völgye különszáma is megjelenteti.

A kérésünk, hogy az alábbi kérdésekből szemezgetve 1.000-1.500 karakter terjedelemben válaszoljatok nekünk legalább 5 kérdésre. A válaszokat a papp.ervin@gmail.com és a nuszbaum.tibor@gmail.com címre várjuk.

4707_e

· Honnan érkezel majd a völgybe és hová mész tovább?

  • · Számodra ki ígérkezik idén a legizgalmasabb fellépőnek?
  • · Amennyiben lesz rá energiád, mit nézel meg más „udvaroknál”, helyszíneken?
  • · Mesélj el egy személyes történetet, amin keresztül megérthetjük, Neked mit jelent leginkább a Völgy.
  • · Hol van a Káli-medence legszebb része?
  • · Kiknek adnád az idén a völgy legüdébb tehetsége- és kinek a legagilisabb völgybarát-díjakat?
    (AZ ELŐBBI FELLÉPŐ, AZ UTÓBBI SZERVEZŐ LEHET, AKI MINDENT KÉPES MEGOLDANI.)
  • · Mivel közlekedsz a völgyben és hol étkezel?
  • · Mit fogsz csinálni 2012. augusztus 1-én este?

A válaszokat a papp.ervin@gmail.com és a nuszbaum.tibor@gmail.com címre várjuk.

Előre is köszönjük az együttműködést!

Üdvözlettel,

Papp Ervin virtuális völgy-gazda,

Nuszbaum Tibor (Baum) tollnok

Forrás: Művészetek Völgye

süti beállítások módosítása