"Tíz napra ide jön a világ" - Völgyhírek

Márvány Gyuláné Elli, Kapolcs polgármestere a Művészetek Völgye hozadékairól mesélt, a kaposvári egyetmisták pedig Völgyköszöntőt késztítettek. Hírek Kapolcsról.

Így látják a völgyet a kaposvári egyetemisták - völgyköszöntő / VÖLGYVIDEÓ

A Dörögdön házigazda-vendégként jelenlévő Kaposvári Egyetem Művészeti Karának hallgatói (többségében a vizuális kultúrát gyakorló fiatal) elkészítették a tegnapi nyitónap videóemlékét. Számukra ez jelentette a fesztiválindulást. Rendkívül tanulságos (évek óta itt dolgozó szépkorú völgyeseknek), hogy egy először itt lévő, kreatív és tisztánlátó völgy-bebírónak mely pillanatok a fontosak. Elhangzik a filmben egy mondat (tévesen), hogy következik a völgyszervezők hosszú évek óta hagyománnyá vált (SIC!) égő fáklyával való futása. Az idei év előtt soha-soha nem volt ilyen rítus a megnyitó alkalmával. A másik tanulságos észrevétel, hogy számukra (hangsúlyozom kreatív fiatalok) fontosabb volt a magukra kért völgyáldás, mint a völgy üdvözlete. Egyszerre szerettek volna kapni és adni... Mindenki figyelmébe ajánlom az intro és a végképek szép látványvilágát és az ezt kísérő dallamok pszichodelikus hullámzását. Köszönjük a völgyköszöntőt - a Völgy áldása kísérje mindannyiunk útját!

Szerző: Papp Ervin

Elli2Elli

A Kapolcsi polgármester szavaival:

Ki ismerné jobban, hogy Kapolcson mi a helyzet, mint maga a polgármester, aki egyben a Művészetek Völgye szálláshelyeit is koordinálja. Márvány Gyuláné - a helyben mindenki által kedvelt Elli - hisz a Völgy megmarvadásában, a kapolcsi programokra és fellépőkre különösen büszke, és azt is elmondja: a nemrég beindított Kékabrosz mozgalommal és a Kapolcsi Közös Piaccal kapcsolatban kifejezetten jók a tapasztalatok.

- Minden évben azt hallom, annyian jönnek, hogy a végén nem sikerül fedett helyet találniuk. Polgármester Asszony tavaly azt mondta, szállás mindenkinek akad, legfeljebb élére fektetik őket. Hány éjszaka „fogyott" tavaly?

- Tavaly a rossz idő ellenére mintegy 8000 vendégéjszakát töltöttek itt a fesztiválozók, az „itt" a völgy 6 települését jelenti: Monostorapáti, Taliándörögd, Kapolcs, Vigántpetend, Öcs, Pula, de a távolabbi településeken is szálltak meg fesztiválozók, avagy „kapolcsjárók", például Tapolcán, Veszprémben.

- Tavaly három település, Monostorapáti, Öcs és Pula maradt ki a fesztiválból, az idén már Vigántpetend is - financiális okokból. Nem túl jó üzenet a Völgy jövője szempontjából...

- Azt szoktam mondani, Kapolcs, illetve a Művészetek Völgye minden fesztiválok nagyanyja, hiszen amikor elkezdtük, nem volt az országban ilyen sokrétű, széles skálájú művészeti tevékenységet felvonultató rendezvénysorozat. 1989 óta - ez volt a kezdő év - gombamód elszaporodtak, és minden valamire való település rendez egy minimum három napos találkozót, ahol megmutatja magát, felhívja a figyelmet valami egyedire, ami csak nála található, vagy csak ott kerül megrendezésre. Amúgy pedig Vigántpetend nem marad ki: helyi szervezésű programokkal kapcsolódik a fesztiválhoz. Úgy gondolom, kell, hogy legyen Völgy, nyilván a szervezőknek is alkalmazkodni illik a megváltozott körülményekhez, meg kell keresni azt az utat, ahol a Völgy szellemét tovább tudjuk vinni.

- Anyagi kényszer szülte ugyan a helyzetet, de a Völgy az idén mintha visszatérne a kezdeti gondolathoz. Kisebb lépték, családias keretek, programdömping helyett kultúrmorzsák a helyi udvarokban. Mit veszít, és mit nyer ezzel a fesztivál, illetve a Völgy falvai?

- Nem nevezném kultúrmorzsának az udvarokban történő eseményeket, hogyan is lehetne például az a Kaláka, és az általuk szervezett, hozzájuk kapcsolódó tíz napos műsor, vagy a Hobó, aki önmaga is ikonikus alak, nem beszélve arról, hogy ők a kezdetektől itt vannak, szeretnek idejönni, és a szívük közepe a Völgy. Vagy említhetném a később bekapcsolódó, minket megszerető Palya Beát, akit mi is szeretünk, mert önmagát adja testestül-gyermekestül, vagy a BlueSpot Café és barátainak fellépőit, akik hihetetlenül jó zenei kínálatot vonultatnak fel. S akkor még ráadásként itt van a Magyar Írószövetség udvara, ahol az írott betű szeretetét mutatják be a Völgyben. A mai gyorsuló világban ezek a kisebb léptékű rendezvények személyesebb, maradandóbb élményt tudnak nyújtani az idelátogatóknak, ez mindenképpen nyereség. Kezdetektől fogva folyamatosan alakult a fesztivál, nagy lett, több falu kapcsolódott be, majd csökkentek a helyszínek, mert így követelte az élet. Ennek különböző okai voltak, elsődleges persze anyagiak. Most megint alakulni kell, hogy mindeninek legyen lehetősége megmutatkozni, jó példa erre a vigántpetendi hétvége - ők az idén önerőből, civil kezdeményezésre kapcsolódtak be a fesztiválba. Keresni kell az utakat, mert aki keres, talál...

- Már tavaly is beszéltünk a Kékabrosz mozgalomról. Mik a tapasztalatok, hogyan működik? Folytatódik az idén is?

- A kistermelői vendégasztal helyi elnevezése a „Kékabrosz" mozgalom. Mindig is az volt a cél, hogy a helyiek valamilyen formában jelenjenek meg a fesztivál alatt, és most ez a fajta megjelenés lehetőséget biztosít arra, hogy a mozgalom tagjai saját portájukon, a kiskertekben megtermelt alapanyagokból helyi, házias ízeket kínáljanak a vendégeknek. Jók a tapasztalatok, bővültek a porták a tavalyihoz képest, természetesen a „Kékabrosz" mozgalom egész évben működik, nem csak a Völgy alatt. Nagyon jelentős lépés ez a vidékfejlesztésben, hogy államilag támogatják az ilyen fajta megjelenést az őstermelőknek, kistermelőknek, egyszerűsödtek a szabályok a korábbi évekhez képest, nem beszélve arról, hogy a Művészetek Völgye a vidék legnagyobb fesztiválja, és mint ilyen, a vidék fejlődésében fontos szerepet játszik.

- Szintén tavaly indult egy kezdeményezés, a Kapolcsi Közös Piac, amely az idén újdonságként a hivatalos programba is bekerült.

- A piacunk létrehozása szorosan kapcsolódik az előbb említettekhez, a vidékfejlesztéshez. 2012. január 1-től jelentősen egyszerűsödtek a termelői piac nyitásának feltételei, az Országgyűlés a kereskedelmi törvényben rögzítette a termelői piac fogalmát, illetve a feltételeket, ami hozzájárul a vidéki életminőség javításához, a helyi értékek megőrzéséhez. Kapolcson is működött heti piac a múlt század elején, persze akkor a lakosságszám is háromszorosa volt a mostaninak. Kapolcson, és környékén egyre több ős- és kistermelő van, akiknek a piacnyitással segítünk a termékek értékesítésének lehetőségével. Sikeresen pályáztunk a helyi „Éltető Völgy a Művészetek Völgyében" LEADER csoportnál az egységes arculat kialakítására, illetve marketing tevékenységre. Számítunk az átmenő forgalomra, heti rendszerességgel szeretnénk működteti, illetve programokat hozzászervezni a nagyobb látogatottság elérésének érdekében. Gondolok itt a helyi kiállításokra, túrázási lehetőségekre, vetítésekre.

- Az ellendrukkerek szerint a fesztivál csak élősködik a falvakon, és ha két hétre hoz is pezsdülést, valójában nem segít a térség gondjain. Van egész évben ható hozadéka a Völgynek?

- Megismerik a nevünket - mondanom sem kell, ez milyen sokat jelent a mai világban. Igen, vannak ellendrukkerek itt is, mint mindenhol, de remélem, nem az ő szavuk a mérvadó. Épül, szépül a falu, mindenki igyekszik a portáját rendben tartani, készülnek erre a tíz napra. Nem véletlen, hogy itt jött létre a fesztivál, hiszen a kapolcsi emberek nyitottak, befogadóak, képesek az új dolgokat meglátni, észrevenni, közreműködni benne. Mi a hozadéka? Idejön tíz napra a világ, mi vagyunk a középpontban ebben az időben, kell ennél több?

- Mi az, amit biztosan nem hagy ki az idei programból?

- Az alvást...

Szerző: mg

hogyan

Amiket nem fogok kihagyni idén a Völgyben

Alaposan áttanulmányozva a lehetőségek tárházát, íme egy szigorúan szubjektív válogatás a Völgy első három napjáról. / Július 29. (vasárnap)

A himalájások

Ritka lehetőség, hogy az ember közösen túrázhasson Erőss Zsolttal és Kollár Lajossal. Most ez is megadatik, amennyiben reggel 9-re, a kapolcsi Faluházhoz megyünk. A cél a Királykő „megmászása". Annyira nem nagy túra, de reggeli testmozgásnak ideális és egy jókedvű diskurálásra is lehetőség lesz a hősökkel.

A nő

Nehéz eldönteni, hogy természetes szépsége, kisugárzása, vagy a hangja miatt lehet inkább rajongani Szalóky Ágiért. Mindegy is, mert ezektől lesz ő az, aki: az igazi nő! Délután 3-tól a Volt egyszer egy kis zsidó c. koncerten jiddis-népdalokat ad elő, természetesen Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos segítségével. Hol máshol, mint a Kaláka Udvaron.

A bátor

Scherer Péter rendezi és Kovács Krisztiánnal kiegészülve játssza is a Gyáva c. darabot a Palya-Udvarban (18.00). Apa és fia küzd a drogfüggőség ellen, drámai és emberi előadás lesz.

A reménységek

A Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör közös rendezvényén a Frisco Udvarban, Kapolcson szintén 18 órától. Megtudhatjuk kik is ezek az emberek, felolvasások és kérdések révén betekintést nyerhetünk a művészetükbe és abba, hogy milyen kihívások érik a kortárs első- és második kötetek kiadását.

A Blues

Pribojszki Mátyás és a herfli: egymásnak teremtették őket. Elegáns, ugyanakkor vad koncertet láthatunk. Ha már voltunk pribojszkin, akkor azért, ha még nem, akkor azért - zárjuk első ajánlónkat ezzel a közhellyel.

Forrás: Művészetek Völgye

süti beállítások módosítása