Milyen színház vár az Ördögkatlan Fesztiválon? - Videóval

Az Ördögkatlanban (augusztus 1–5.) mindenhol színház van: a cirkuszban, a buszon, a tornateremben, az utcákon, a faluházban, a Szoborparkban és még… Gyűjtés következik.

katlanGalapiat Cirque - Risque ZérO

Kisharsányban egész hétre letáborozik, és felállítja óriási cirkuszsátrát a francia cirkuszszínház.

A társulat hat művésze a francia Nemzeti Cirkuszművészeti Iskolába, majd a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban tanult, ahol 2006-ban és 2007-ben végeztek.

A Risque ZérO olyan cirkuszi előadás, ami szuperhősöket vonultat fel egy, a gyermekektől kölcsönzött univerzumban, az ő játékaikkal és kapcsolataikkal. Valós világ, amiben unokatestvérek jönnek össze, hogy a hátsó udvarban játsszanak, átváltozzanak, maguk mögött hagyva a valóságot, hogy egy különös álomba, egy fantasztikus mesébe merüljenek.

A folyamatos mozgásban lévő előadás olyan kollektív, a mindennapokból, a cirkuszi sátor körüli jó és rossz napokból táplálkozik, amelyek az egész társulatot lendületben tartják.

Épp ezért a Risque ZérO előadása minden alkalommal egyedi. Bevonja közönségét. Örvénylik. Tele van kanyarokkal, örvényt hoz létre és szédüléshez vezet.

Az előadás nem a veszélyről szól, a műsor maga a veszély. Veszélyezteti a történetet, amit elmesél. Kiteszi magát a misztérium, az érzelmek, a légvárak, a reszketés, a kellemetlenség, a vereség, a sikolyok veszélyének. A csend és néha a túl nagy zaj veszélyének.

A műsor a megosztás és a szabadság hajthatatlan vágya között lebeg.


Risque ZérO - Compagnie Galapiat by CieGalapiat

Pintér Béla és Társulata

Pintér Béla Társulat először jár a Katlanban, mindjárt két előadással, melyeket kétszer játszanak majd. A Szutyok számos díjat bezsebelt a tavalyi POSZT-on, a Kaisers TV Ungarn viszont sokak megdöbbenésére nem került az idei versenyprogramba, azaz Baranyában itt, a fesztiválon láthatjuk először.

A társulat krédója szerint az alkotók célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján – a szó egészséges értelmében vett – nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre. A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely összes darabjukat jellemzi. Sikereiknek köszönhetően a társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb színházi alkotóműhelyként tartják számon.

      

Les Aphostrophés

Performance négy bűvészre és egy zenészre

A francia bűvészcsapat egy zenésszel kiegészülve bűvésztrükkökkel, zenével és tánccal, hozzáértő kézzel, abszurd történetekkel és magával ragadó humorral borítja a napirendet, és keveri össze a térben talált tárgyakat. Egy kávézó teraszán, egy bolt bejáratánál, vagy az utcán is összefuthatunk a különös társasággal. Hagyjuk, hogy a harmonika vezessen bennünket és táncba vigyen…. mindhárom faluban!!

Buszszínház

Az Ördögkatlan nagy találmánya. Örök élmény azoknak, akik mit sem sejtve éppen a katlanbuszon ülnek, amikor „megtámadja” őket a BuszSzínház legénysége. Amikor Kisharsányban felszálltak, meg sem fordult a fejükben, hogy az út végén Törőcsik Mari várja majd őket, akinek az úton gyurmaszobrokat formáznak, tortát sütnek, verset írnak, életműdíjat fogalmaznak… hogy Palkonyán felszállva a Vylyan terasznál bukkannak fel, és az őrült Kapával és társaival (ne feledkezzünk meg szegény Huszár Zsoltiról, akit ott láttunk utoljára) hordótemetést rendeznek majd, vagy hogy Sumi quadját üldözik a busszal, és megcsodálják a quadon gimnasztikázó Pepét…

Szóval idén is lesz BuszSzínház, és azt reméljük, Kapához és Pepéhez csatlakozik majd Szikszai Rémusz és „vádlis” csapata, Göttinger Pali, aki az első BuszSzínházak vezető utaskísérője volt, no meg a Pintér Béla Társulat mindenre kapható tagjai, és persze felvidéki színészek, nem beszélve a kaposvári és pécsi fiatalokról, köztük a friss Jászay-díjas Köles Feriről.

Szállj buszra, hátha szerencséd lesz!

busz

Caligula helytartója

A Caligula helytartója a magyar drámairodalom egyik csúcspontja. Hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, akár gyakorolja a hatalmat – akár, ha ki van téve a hatalmat gyakorlóknak.

Becsületről, barátságról és hűségről szól. No meg árulásról és öncsalásról. Arról, hogy végre kell-e hajtani a parancsot bármilyen őrült is vagy mindent feláldozva szembeszállni véle. Áruló-e az, aki az emberségében leli meg hazáját, vagy eleve bukásra van ítélve.

A gyönyörű előadást, melyet a Színikritikusok Céhe tavaly beválogatott a legjobb független produkciók közé, a Szoborpark csillagos ege alatt tekinthetik meg a Katlanlakók!

A helység kalapácsa - ősbemutató

Petőfi vígeposzához ki más írhatott volna zenét, mint Ferenczi György. A kaposvári Csiky Gergely Színház ifjú színészei pedig felszabadultan játszanak a zenés vásári komédiában.

„Két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Velem sem történt ez másként. Petőfi, ha most élne, Chuck Berry-rajongó lenne. Tanuljátok meg, mi a költő, mert én most megtanultam.Volt egy poros doboz lerakva a földre, kinyitottuk, és orrba vágott minket egy szellem – ez Petőfi. Elkezdtünk vele foglalkozni, és a dalaink 90 százalékát kiszórta. Kőkemény kritikusként belépett az életünkbe. Petőfi kőkemény, kegyetlen. Megismertem a költészetét – most már viszonylag jól ismerem – és ha az ember leszámol a sztereotípiákkal, és nyitott tudattal megy neki, akkor fantasztikus élményben lesz része.

A legtöbb helyen azt látom, hogy tizenhat éves srácok és lányok teli torokból, csukott szemmel, foggal fölfelé ordítják a Petőfi-verseket, úgy, ahogy tőlünk hallatták. Ez egy nagyon megtisztelő és egyben nagyon veszélyes feladat, mert Petőfi-verseivel az ember egy másodperc alatt hiteltelenné válhat.

Mindezek mellett olyan előadások várják az igényes színház kedvelőit, mint a Vidovszky György rendezte East Balkán a Bárkáról, a Nézőművészeti Kft és a Kolibri Színház Vakság című előadása, a szentesi drámatagozatosok már meglévő és a Katlanban helyben alakuló előadásai, a Hegedűs D. Géza által megszólaltatott, monodrámává írt Camus-regény, A pestis, A telefondoktor, és még sok minden más. A gyerekeket is a legfinomabb csemegékkel várja a fesztivál: a Bóbita Bábszínházzal, a Hepp Truppal a MárkusZínházzal és számos foglalkozással, ahol ők maguk lesznek színházcsinálók (várja őket a Mesekotyvasztó). Ha felnőtteknek van kedvük egy kis improvizációhoz, nézzenek be a Felvidéki Beugróra!

Részletes program a színházi előadásokról itt található:

http://www.ordogkatlan.hu/p/szinhaz.html

süti beállítások módosítása