'A színpad nem csak a Latinovitsoké' - Debreceni színházi lexikon készült

A három évvel ezelőtt közreadott Debreceni Irodalmi Lexikonhoz hasonlóan ismét országosan egyedülálló vállalkozást vitt végbe a 78 éves Bényei József debreceni újságíró, író, a Csokonai Színház egykori igazgatója: megírta a Debreceni színházművészek 1798-2000 című kézikönyvet, amely hétszáz oldalon mintegy kétezer-ötszáz címszóban sorolja föl ábécérendben azokat a személyeket, akik az elmúlt kétszáz évben kisebb-nagyobb szerepet játszottak a cívisváros színházi életében – számolt be a Népszabadság.

Nemcsak színészekről van szó a kötetben, hanem rajtuk kívül olyan rendezőkről, karmesterekről, énekesekről, tervezőkről, koreográfusokról és súgókról is, akik legalább egy darab előadásában folyamatosan meghatározó szerepet vállaltak. A pár héttel ezelőtt megjelent színháztörténeti kötet azonban nem csupán különlegességében, de koncepciójában is hasonlít az irodalmi lexikonhoz - méghozzá abból a szempontból, hogy a szerző igyekezett senkit sem kihagyni belőle, akiről akár a legapróbb adat is föllelhető.

debrecen

A Nol.hu cikkéből:

(…) A kézikönyvben az első címszó Aágh Ilonáé, az utolsó pedig "Zsuzsánna leányasszonyé", akikről aligha hallott az olvasó bármit is. Ezzel kapcsolatban Bényei József érdeklődésemre azt mondta: egy színházat nemcsak a Latinovitsok vagy a Mensárosok tesznek naggyá, hanem a névtelen, a széles közvélemény számára sokszor ismeretlen művészek és színházi emberek, hiszen nélkülük ugyanúgy nem lehet elképzelni egy színpadot, mint a zsenik nélkül.

Ez az oka annak, hogy új könyvében helyet kapott a rendszeresen, éveken át színpadra lépő statiszta éppúgy, mint a meghatározó színházi rendező. A nem mindennapi vállalkozás igen hosszú ideig, több mint tíz éven át készült, s szerteágazó forráskutatást igényelt. Bényei József dolgozott monográfiákból, visszaemlékezésekből, naplókból, tanulmányokból, színlapokból, újságcikkekből, színikritikákból, a helyi és országos sajtóból, de támaszkodhatott két korábbi, a témában megjelent saját művére is, hiszen társszerzője volt az 1976-ban kiadott A debreceni színészet története című kötetnek, majd 1993-ban adta közre a Debreceni komédiások című portrékötetét, amelyben összesen ötvenhárom jelentősebb debreceni színész arcélét rajzolta meg.

A folytatást itt olvashatja.

süti beállítások módosítása