Bezárt a Thealter: ezrek látták az előadásokat

Háromezernél is több színházbarátot mozgatott meg az idei Thealter Fesztivál, amely vasárnap ért véget Szegeden. A független színházak fesztiválját az idén már huszonkettedik alkalommal szervezte meg a szegedi MASZK Egyesület és a megújult Független Előadó-művészeti Szövetség.

Lezárult a 22. Thealter

Az egy hét során 15 helyszínen 8 ország 23 színházi alkotócsoportja mutatkozott be a programok során. A több mint félszáz esemény között a színházi előadások mellett kiállításokkal, könyv- és lapbemutatókkal, ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal várták az érdeklődőket.

A két szervező együtt erősebb volt

A fesztivál a tavalyi évhez képest a jegyeladások alapján megduplázta a nézők számát. A magas színvonalú művészi produkciók mellett a siker másik titka az, hogy a fesztivál jegyárai a töredékébe kerültek egy átlagos színházi előadás árának, épp azért, hogy a produkciók a legszélesebb rétegekhez is eljussanak.

Az idén először a MASZK a Független Előadó-művészeti Szövetséggel közösen szervezte a fesztivált, és bebizonyosodott, hogy „együtt erősebbnek bizonyultak”, ezért a jövőben is folytatni kívánják az együttműködést.

Most először hívtak díszvendéget a független színházak szegedi fesztiváljára. Pintér Béla és Társulata – amely mára fogalommá vált a hazai színház életben – a Tisza parti városban két előadást is játszott: A tündöklő középszert és a Kaisers Tv, Ungarnt.

Jól játszották el a „csöndet”

Az idei találkozó újdonsága volt az a pályázat is, amelyet néhány jellegzetes szegedi helyszínre – többek között a Tiszán lévő Szabadság úszóházra, az egyetem Auditórium Maximumára és egy 101 éves bérházra – írtak ki. A zsűri döntésének alapján a versenyt a kaposvári k2 Színház Azt a csöndet nem tudjuk eljátszani című produkciója nyerte. Ezzel a társulat lehetőséget kapott arra, hogy más egyetemeken is játszani tudják az előadást.

Nemzetközi mezőny, provokatív darabok

A nemzetközi mezőnyt a fesztiválon mások mellett a már visszatérőnek számító bolgár Ivo Dimcsev képviselte, de újra láthatta a szegedi közönség a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó BITEF Teatar fiatal táncosait, valamint az Aradi Kamaraszínház új produkcióját is. A szlovén Via Negativa csapata pedig első alkalommal lépett magyar színpadra különleges, provokatív előadásával.

A fesztivált az Andaxínház performance bemutatója és a Bitef Teatar (Szerbia) & Grad Teatar (Montenegro): Isteni színjáték című különleges látványvilágú, táncszínházi produkciója zárta.

THEALTER

fesztzár - a fesztiválblogger Eső tollából:

2012.07.30. 01:27

Bezáródott a thealter.

Hivatalosan.

Balog József fesztiváligazgató megköszönte az egy hetes munkát, amit többhetes munka előzött meg.
És hosszú idő után először a Bitefnek engedélyezte a dohányzást a színpadon. Az előadások is valami ilyesmit feszegetnek, hogy mit engedélyezünk magunknak, és mit engedélyez nekünk ezt a világ. Megpróbálunk reagálni a lehetőségeinkkel arra, amiben élünk. Akik nem szórakoztatóiparnak tekintik a színházat, azok ezekre a dolgokra reagálnak.

Csató Kata, a FESZ elnöke azt mondta: a Thealternek és a FESZ-nek együtt kell működnie, ezt a mostani fesztivál is bizonyítja. Köszöni a nézőknek, hogy lelkes látogatói voltak a fesztiválnak.
Szemerey Samu építész a helyspecifikus előadások zsűrijének nevében azt mondta: az a mód, amellyel a színház problémákat tár val, azzal meg lehet tanulni a helyet, ahol élünk, azt, hogy hogyan működik egy város, egy város építészete. ebben hatalmas behoznivalója van a magyar kultúrának.

Az előadóművészeti eszköztár segítségével ezen lehet változtatni. Éppen ezért a három helyspecifikus előadás - Lengyel Katalin – Somló Dávid – Vass Imre (Budapest): Szabadságra fel!, Szabadság Úszóház; k2 Színház (Kaposvár): azt a csöndet nem tudjuk eljátszani,  Auditórium Maximum; Utcaszínházi Alkotóközösség (Budapest): Szellemjárás - avagy „Kihaltak-beköltöződtek”, 101 éves ház (Petőfi sgt.) - egy közösséget támogatni fognak abban, hogy a darabjukat újra bemutathassák hasonló helyszíneken.

A támogatást a zsűri a kaposvári k2 Színháznak ítélte.

Ezt követően Balog József bezárta a fesztivált.

egyre megy

2012.07.30. 01:28

előadóművész
vagy
eladóművész

egyre megy.
mindkettő
egy
szakma.

süti beállítások módosítása