Halász Judit: "Szeretem, ha örülnek az emberek"

Halász Judit augusztus 3-án ad koncertet Palkonyán, az Ördögkatlan Fesztiválon. A színész-énekesnővel a fidelio.hu készített interjút. Lapszemle.

A fidelio.hu cikkéből:
Halász Judit az interjúban elmondta, nyáron soha sem dolgozik, zenekarának vezetője azonban nagyon szerette volna, hogy elvállalják az Ördögkatlan Fesztivál felkérését. Ezen kívül mindössze két fellépést szerveztek a nyárra. "A színházi szezon végén a leggyorsabb a tempó, ami eléggé megvisel. Ekkor van a legtöbb felkérésünk, a legtöbb koncertünk, esténként játszom a Vígszínházban és van, hogy próbálok is, egy-egy utolsó előadásra vagy a következő évadra készülve. Ezért ahogy véget ér a szezon, rögtön elutazom. Persze nem a munka fáraszt, inkább az, amíg az ember eljut odáig. Örülök, hogyha nem kell fellépő ruhába öltöznöm, nem kell sminkelnem" - mondta a művésznő.
Halász Judit legújabb lemeze az 'Apa figyelj rám' , és a palkonyai koncertnek is ezt a címet adták. A dalok a családról, a családhoz szólnak, ami az egész koncert fő gondolata is. "Az új album központjában az apukák állnak. Arra szeretnénk emlékeztetni, azt szeretnénk megerősíteni, hogy az apa ugyanolyan fontos része a családnak, mint az anya és a gyerek. A családokat pedig meg kell tartani, mert a gyerekeknek és a társadalomnak is szüksége van rá. Mostanában ez azonban felbomlóban van, amit nagyon sajnálok" - fogalmazott a színművésznő.
A kérdésre, mennyiben látja másnak a ma születő irodalmi szövegeket, így felelt: "Másról szólnak és máshogyan is szólnak ezek a versek. Valahogy annyira közvetlenül érintik azt, akihez szólnak, hogy azt gondolom, könnyű őket szeretni, könnyű őket megérteni, könnyű rajtuk vagy velük nevetni. Nagyon sok kortárs költőnél tapasztaltam, hogy túlságosan a közvetlen környezetnek szóló verseket írnak, amit nagyon nehéz megértenie annak, aki nem tartozik ahhoz a körhöz." Hozzátette, örül annak - a művészet minden területén -, hogyha valaki nem egy kor bizonyos napi problémáihoz kötődik, hanem olyasmihez, amit "általános érvényűvé és mindenki számára egyformán fontossá tesz maga az alkotás".

halaszFotó: fidelio.hu

Halász Judit a színészetről is mesélt: "A színésznek a partnerére kell figyelnie. Aki színházban játszik, csak sokadik érzékével tapasztalja azt, ami a nézőtéren folyik. A csöndekből, a nevetésekből, a tapsokból, a szipogásokból vagy az örömökből, a velünk-együtt-hallgatásból kap valamifajta visszajelzést. Az előadónak azonban a közönség a partnere. Ezért szeretem, ha világos van a nézőtéren, ha nincs teljesen sötét és látom, hogy kiknek énekelek, hogy kik figyelnek, vagy nem figyelnek rám és miért. Ezekből le tudom vonni a következtetést. Színházban az ember ki van szolgáltatva annak, hogy milyen a darab, a szerep, maga az előadás és milyen a partner. Amikor valaki egyedül áll a színpadon - egyedül kell megfognia a nézőket. (...) Szeretem, ha örülnek az emberek, és szeretnék örömet szerezni nekik. Ha eljönnek egy előadásra, ne tartsák értelmetlennek azt az időt, amit együtt töltöttünk, hanem emlékezetes maradjon számukra. Nagyon szeretem, amivel foglalkozom, és addig, amíg azt csinálhatom, ami engem érdekel, és amit én is szeretek, remélem, nem fogok összeesni a színpadon" - összegzett Halász Judit.

Faragó Bea interjúját a fidelio.hu-n olvashatják.

süti beállítások módosítása