Megalakult a Tandem Csoport - Fiatal alkotók a Silóban

Hét színész, egy rendező, egy díszlet-jelmezes és egy „dokumentátor”. Az újonnan megalakult Tandem Csoport egy fiatal színházi alkotókat magába foglaló találkozási lehetőség, amely a csíkszeredai Kortárs Művészeti Egyesület székhelyéül szolgáló Silóban vert tanyát - írja a vasarhely.ro.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egykori és jelenlegi diákjaiból, valamint más fiatal, kreatív művészekből összeverődött csoport július elsején költözött be a csíkszeredai Magtár épületébe. Saját elmondásuk szerint azzal a céllal alapították meg a Tandemet, hogy a színházi évadok befejezése után lehetőséget teremtsenek arra, hogy más-más színházaknál dolgozó – de nem csak színházi alkotók – találkozzanak és dolgozhassanak együtt - olvasható a vasarhely.ro-n.

Derzsi Dezső alapító nem nevezné a társulatot alternatív színháznak, csupán egy olyan szervezetnek, ahol lehetőség adódik arra, hogy fiatal színészek – a megszokott lakó- és munkaközösségükből kilépve – közösen gondolkodjanak, közösen hozzanak létre színházi előadásokat.

tandem_1_1

A jelenlegi csapat felállását javarészt a készülő előadás rendezője, Porogi Dorka, a Művészeti Egyetem hallgatója és Derzsi Dezső válogatták ki. A rendező mellett Bekő Fóri Zenkőt, Csillag Botondot, Derzsi Dezsőt, Gecse Ramónát, Kovács Katit, Kónya Ütő Bencét és Puskás Lászlót láthatják az előadásban. A csapat tagja még Bagoly Zsuzsanna díszlet- és jelmeztervező, illetve Szőcs Tamás fotóművész is, aki a tábori események dokumentálásán túl a készülő előadás és a Tandem népszerűsítéséért is felelős.

tandem_11_1

Az alapkoncepció szerint a csoport egy kiválasztott mű alapján készíti el a színházi előadást, amelyet a saját nyelvezetükre lefordítva, a konkrétumokhoz nem olyan szilárdan ragaszkodva hoznak létre. Idén nyáron Shakespeare Szeget szeggel című drámáját dolgozzák át. Porogi Dorka rendező szerint azért is alakították át az eredeti címet Szeget szöggel Tsíkszeredában-ra, hogy érzékeltessék, saját szubjektív képükre formálták a szöveget.

tandem_29

"Rengeteg jelenetet, szerepet, szálat kivettünk, kihúztunk az eredeti drámából, csak azok a részek, töredékek maradtak meg, amelyek nekünk most valamiért fontosak. Átírtunk egy-egy szövegrészletet és szerepeket is vontunk össze, de tekintettel arra, hogy Shakespeare drámáiban nagyon sok szereplő van, mi pedig csak hét színésszel dolgozhatunk, ez valahogy természetes is. Viszont az igazán fontos dolog ezzel kapcsolatban, hogy minden ilyen átalakítást közösen csináltunk a csapat tagjaival, úgyhogy a már a próbafolyamat ezen része is egy izgalmas műhelymunka volt” – mondta a rendező.

Forrás: vasarhely.ro

Fotók: Szőcs tamás

süti beállítások módosítása