Ünnepelni mennek Kapolcsra - Versszínház a Völgyben

Faludy György és Pilinszky János műveivel várja Kapolcs a versszerető közönséget. Versekkel, de szavalatok nélkül – előbb Turek Miklós monodrámája kelti életre Faludy sorait és szerzőjüket az Írószövetség udvarán, majd az idén 25 éves KosborTrióval kiegészülve adnak koncertet a Kaláka udvarban augusztus 3-án, pénteken.

Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló estjét, és ezzel új műfajt teremtett, a versszínházat. A Németországot, Kanadát, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is megjárt produkció saját szavaival eleveníti meg a költőfejedelmet. Az ismeretterjesztő produkciók szemléletformáló erejét már a közoktatás is felfedezte – a Versszínház a Suliban programsorozat az irodalomórák szerves részévé vált az ország számos iskolájában.

„Ünnepelni megyünk a Völgybe” – mondta Tamás Benedek, a 25 éves KosborTrió alapítója. Az együttes középkori dallamokkal szólaltatja meg Pilinszky János szövegvilágát. A saját hangszerekre épülő különleges dallamvilág a Wor'd music, ami a világzene (world music) és szózene (word music) találkozása. „Voltaképpen egy nagy találkozás az egész” – szólt Turek Miklós, majd mosolyogva folytatta: „Ami az ilyen előadásokon történik az egyszerre szó és zene, vers és dráma, egyszerre szól a közönségről, a szerzőkről és rólunk is. És, ugye, mi is imádunk találkozni?!”pilinturek1

KosborTrió: A KosborTrió 1987-ben alakult, jelenlegi felállásában két éve zenélnek együtt. A trió énekese és dalszerzője Tamás Benedek (lantgitár, barit-oud, mando-lant, bőgő), a triót Gyulai Csaba (gadulka, valamint udu, daf, cajon és más ütőhangszerek) és Nemes János (kavola, tenor-és szopraninószaxofon, basszusklarinét) teszi teljessé.

Turek Miklós: Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A Madách és a Vígszínházban, valamint a Győri és a Tatabányai Színházban is népszerű művész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is.

Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. Programja időközben egy négyrészes versszínházi előadássorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor), melyekből a költők versein keresztül az életük is a közönség elé tárul.

Versszínház: A Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta. Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a Versszínház láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

süti beállítások módosítása