"Itt egy 1,5 milliárdos díszlet" - Opera és musical készül az Iseumban

Egy operával és - történetében először - egy musicallel várja idén a közönséget az Iseumi Szabadtéri Játékok: augusztus 7. és 18. között a Figaro házasságát és az Evitát láthatják Szombathelyen az érdeklődők. Mérei Tamás főszervező és a főszereplők meséltek a nyugat.hu-nak. Hír, lapszemle és videó. 

Mi vár az Iseumban?

Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a szabadtéri játékok klasszikus operával indul: Mozart Figaro házassága című művét Káel Csaba rendezésében augusztus 7-én és 9-én mutatják be. A címszerepet Kovács István játssza, a Grófnét Rost Andrea, a Grófot Szegedi Csaba alakítja, Suzanne szerepében pedig Cserekjei Andreát láthatja a közönség.
Az Evitát augusztus 14-én és 16-án játsszák Szombathelyen.  Andrew Lloyd Webber zeneszerző világhírű musicaljét Gajdos József állította színpadra. A címszereplő Koós Réka, Che Guevara szerepét Miller Zoltán, Peron elnököt pedig Egyházi Géza alakítja.
Valamennyi előadáson a félévszázados jubileumát ünneplő Savaria Szimfonikus Zenekar muzsikál.
Mérei Tamás beszélt arról is, hogy mindenképpen "nyitni akart", szerette volna, ha a szimfonikusok musicalt is játszanak. A közel három évtizeddel (1986) ezelőtt írt rockoperát az elmúlt négy évben újra átdolgozták a zeneszerzők, de az új darab bemutatójára mindeddig csak a Broadwayn került sor - magyarázta Mérei Tamás. 
Felidézte, hogy az Iseum területén a hatvanas évek óta rendeztek szabadtéri játékokat. Évtizedeken keresztül a Varázsfuvolát mutatták be, majd tizenkét év szünet után, tavaly a felújított, új környezetben ismét előadták Mozart operáját.
Hozzáfűzte: a szentély egyedülálló helyszínt nyújt az operák, musicalek megrendezéséhez. Inspiráló, mert "arénaszerű" tér jön létre, de ugyanakkor korlátot és kihívást is jelent, mert az Iseum egyben múzeum is, itt például nem tudnak forgószínpadot használni.  
Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház tavaly nyílt meg újra. A szombathelyi Isis-szentély felújítása és átépítése a régió kiemelt projektjeként mintegy 1,4 milliárd forint uniós támogatással valósult meg. A márványból épült, III. századi állapotot tükröző szentélyépület rekonstrukciója mellett megújult és kibővült az egykori fogadóépület, valamint hatalmas, majdnem ezer négyzetméteres múzeumi kiállítóteret alakítottak ki.

Mérei Tamás szavaival:

Opera és musical lesz az idei Iseum Szabadtéri Játékok két fő programja. Mérei Tamás főszervezővel és a főszereplőkkel beszélgetett a nyugat.hu.

Úgy tudjuk, a város kulturális bizottsága döntése miatt szűkíteni kellett az idei iseumi szabadtéri nyári fesztivál bemutatóinak sorát. Miért?

Mérei Tamás: Rendkívül nehéz manapság egy ekkora rendezvény fedezetéül szolgáló forrást előteremteni. Külön probléma, hogy egyes támogató cégek csak jóval később döntenek, mint amikor el kell kezdeni a rendezvény meghirdetését. A kulturális bizottság nem látta biztosítottnak a tervezett teljes program finanszírozását, ezért döntött arról, hogy csak a Figaro házasságát és az Evitát rendezhetjük meg. Egyes magyarországi nagyrendezvények (pl. Szegedi Szabadtéri Játékok, Savaria Történelmi Karnevál) költségvetésének nagy részét a helyi önkormányzat biztosítja, időben, ez azért nagy segítség, de jelenleg Szombathelyen, az Iseumi Szabadtéri Játékok esetében erre nem volt lehetőség.

Puccini Turandot előadása és José Carreras fellépése is elmarad. Műsoron lesz viszont a Figaro házassága és az Evita. Miért épp ezt a két előadást rendezik meg?

Végül is a Mozart operának kisebb a költségvetése, mint a Turandoté lett volna, itt ez döntött. Carreras helyett szerettük volna Montserrat Caballé-t Szombathelyre hívni, ugyanis amennyiben telt házas lett volna az előadás, az fedezte volna a költségeit is. A kulturális bizottság azonban úgy látta, hogy nem vállalhatjuk ezt a rizikót. Mindettől függetlenül még soha nem került több mű bemutatásra egy szezon alatt az Iseumban, és musical sem szerepelt még a programban. Ezek azért alapvető újdonságok.

Ahogy az is, hogy idén mindkét művet hangosítással adják elő. Tavaly kiderült, hogy egy ekkora, 1200 fős lelátóhoz igénybe kell venni ezt a segítséget. A finanszírozásban nagy segítséget jelent Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter támogatása, egy NKA pályázat, a többi támogatás cégektől érkezik.

Az Iseum, mint élő díszlet, mennyire érvényesül majd a rendezésekben? Inspirálja a rendezőket, vagy inkább hátráltatja?

Az Iseum teljesen egyedülálló kulisszát jelent az előadásokon, szoktam is viccesen mondani a díszlet-tervezőknek, hogy itt egy 1,5 milliárdos díszlet, milyen igényük van még? De nyilván ez egyben meghatározza a kereteket is, hiszen pl. forgószinpad installálására az Iseumban nincs lehetőség. A folytatást itt olvashatják.

rost

A főszereplőket is kérdezték

Rost Andrea: Megmutathatom a női érettségem legjavát

Pályafutásában meghatározó szerep játszik Mozart operája,amelyet az idén új szereposztással a Magyar Állami Operaház is műsorra tűzött, ott szintén a Grófné szerepében láthattuk. Mit jelent ma ez a szerep Rost Andreának?

A Grófnő most az a szerep számomra, amelyben a hangi képességeim és a női érettségem legjavát megmutathatom meg a közönségnek.

Először énekel a szombathelyi zenekarral, ráadásul különleges szabadtéri helyszínen. Miben hozhat ez a szerep még újat a világ legjelentősebb színpadai után?

A helyszín és a zenekar a rendezés és a zenei felfogás szempontjából akár meghatározó is lehet. A mikroport pedig talán még finomabb pianókat is megenged majd számomra.

foszereplok

Fotó: Telegdy István

Miller Zoltán: Nem kell gondolkodnom Che alakján

Édesapja Miller Lajos, Kossuth-díjas operaénekes, aki Szombathelyen született. Mit jelent számára a város, van szombathelyi kötődése? Játszott-énekelt már Szombathelyen?

Sajnos, nem ismerem igazán a várost, korábban csak turné keretében, néhány alkalommal szerepeltem Szombathelyen. Az első premierem ezen a vidéken most, augusztusban az Evita lesz.

Közel tíz éve annak, hogy Koós Rékával a címszerepben Miskolcon játszott az Evitában. Mennyiben gondolja ugyanúgy, vagy másképp a marxista forradalmár, gerillavezér, Che Guevara alakját?

Igazából nem kell nagyon gondolkoznom Che alakján, hiszen az igazi Che Guevara, a gerillavezér a valóságban sosem találkozott Eva Peronnal, a kapcsolatukat mindössze egyetlen levél jelenti, amelyet a forradalmár neki írt, de sosem kapott rá választ. A darabban azért kapott helyet, mert ő a másik kulcsfigura, az intrikus, az ellenpont Evitával szemben. Végig nagyon kemény kérdéseket tesz fel, és mindennel szemben áll, amit az asszony képvisel.

Koós Réka: Nem meghatározó Madonna Evitája

Ez a musical a Nyomorultakkal együtt a legmeghatározóbb az életemben, nagy szerepet játszott abban, hogy ezt a szakmát választottam. Véleményem szerint zeneileg egy nagyon nehéz musical, épp ezért is kedvelem. Kedvenc jelenetem a Waltz. Madonna Evitája számomra nemigen meghatározó. A folytatást itt olvashatja.

evita

Evita portréja került a százpezós argentin bankjegyre - júliusi hír

Argentína legendás first ladyjéről születtek dalok, filmek és Broadway-előadás is megörökítette rövid életét. A hatvan éve elhunyt Eva Perón arcképe mostantól az ország egyik bankjegyén is látható - értesült az MTI.

Cristina Kirchner argentin elnök szerda este, Evita Perón halálának évfordulója alkalmából mutatta be az új százpezós papírpénzt. Evita az első nő, akinek arcmása az ország valamilyen fizetőeszközén, érméjén vagy bankjegyén megjelent.
"Ez olyan tiszteletadás, amellyel nemcsak neki, hanem magunknak is tartozunk" - jelentette ki az elnök, aki ugyancsak ahhoz a peronista párthoz tartozik, amely a negyvenes évek vége óta számít meghatározó politikai erőnek Argentínában.
Cristina Kirchner az évforduló előestéjén tartott ünnepségen megemlítette, hogy a korábbi százpezóson Julio Argentino Roca argentin elnök (1898-1904) portréja szerepelt.

süti beállítások módosítása