Hamarosan indul a Trafó évada - Készül a program

A Trafó Kortárs Művészetek Háza már előkészíti a 2012/13-as évadot, ami szeptember 1-jén indul.

Jó hír az új cirkusz kedvelőinek, hogy érkezik a francia CIE 111 egy hatalmas robottal, majd decemberben visszatér a svéd Cirkus Cirkör egy szívbemarkoló történettel. A kortárs tánc is jeles képviselőket vonultat fel: az évadindító Táncmaraton után a Frenák Pál Társulat hozza vissza a Hyment, majd a Budapest Tánciskola egy többnapos szemlén mutatja be az elmúlt 30 év eredményeit.
Mindemellett izgalmas koncerteknek is helyet ad a Trafó: folytatódik a virtuóz  indiai zenészeket bemutató sorozat, fellép a Kistehén és Sickratman egy közös esten, valamint Csalog Gábor szerzői estjét is megnézhetik az érdeklődők.
A társadalmi kérdésekre reagáló, provokatív színházi előadásokra nyitottaknak pedig a Gyújtópont sorozat keretében mutatják be a bátor, friss szellemiségű darabokat.
Szeptemberben a világhírű olasz társulat, a Societas Raffello Sanzio indítja a sorozatot.
A Trafó Galériában Szabó Dezső önálló kiállításán nézhetjük meg, milyen az, amikor egy Tesla-gép által előállított villámot fotóz a képzőművész – újraértelmezve a természeti jelenségeket.

under_mb-7140_100Cirkus Cirkör (fotó: trafo.hu)

A programról:

A Műhely Alapítvány és a Trafó Kortárs Művészetek Háza bemutatja:
10. Táncmaraton
2012. szeptember 1-2.
Régóta kacérkodsz a táncolás gondolatával? Már megtetted az első lépéseket, de még bizonytalan vagy merre haladj tovább? Esetleg ez lett az életed? Bárhol is járjál ezen az úton, szeptember első hétvégéjén a Trafóban a helyed!
Frenák Pál Társulat: Hymen
tánc
2012. szeptember 6-8. 20:00
„A címnek megfelelően egy esküvőre vagyunk hivatalosak. [...] Az esküvői fátyol alól felszakadó hangtalan sikoly azonban azt jelzi, hogy Frenák lakodalmát messze elkerülte az isteni áldás. Az menyasszony (Jantner Emese) felszabadult pillanataiban a nézőket puszilgatja, de öröme csupán röpke epizód, s a továbbiakban minden arra utal, örömtelen, kegyetlen világba csöppentünk.” (Legáth Zsolt, tánckritika.hu)
Magasfeszültség
Szabó Dezső önálló kiállítása
Trafó Galéria
2012. szeptember 7. – október 21.
Megnyitó: 2012. szeptember 6. 19:00
Szabó Dezső önálló kiállításán legújabb nagyméretű fotóit mutatja be, egy ezekre épülő mozgóképes munkája mellett, amelyeket - a rendkívül sok előkészületet igénylő, komplex projektet egészében dokumentáló - werk-fotók is kiegészítenek. A képzőművész több mint egy évtizede foglalkozik a fotó képzőművészeti alkalmazásának lehetőségeivel, a két terület között húzódó határvonalak újraértelmezésével.
Compagnie 111 – Aurélien Bory (F):
Tárgytalanul / Sans objet
fizikai színház - az Új Cirkusz Sorozat keretén belül
2012. szeptember 12-14. 20:00
Aurélien Bory fizikus. Munkái már többször megjelentek a Trafó színpadán, ennek az előadásnak a bemutatása azonban különösen régi álmunk (eddig számolgattuk, hogy befér-e az ajtón). Csiki-csuki a látványszínház, a tánc és a cirkusz között.
Dekadens Est
Sickratman, Kistehén
zene
2012. szeptember 15. 20:00
Közös produkcióval készül a két zenekar, túlzott punk lázadással, az anarchia felé kilőtt elbutulással. A Kistehén pár hónapja „Lazlo” névvel megkezdett egy külföldre törekvő utat, melyet az angol kritika nagyszerűen fogadott. Az itthon ismert zenei világgal szemben a mostani előadás lázadó,  anarchista  világot jelenít meg. Sickratman most az emberi belső mikro rezdüléseivel törődik a maga dekadens módján.  Az új program nem fukarkodik egzotikus hangszerekkel sem, így válik az egész koncert eklektikussá.
A Budapest Tánciskola,
az Új Előadóművészeti Alapítvány, és a Goliwood Film bemutatja:
KortársTáncGenerációk
SZEMLE
2012. szeptember 18-19. és 21-22. 20:00
Budapest Tánciskola, Budapest Kortárstánc Főiskola, Budapest Táncművészeti Szakközépiskola Kortárs Művészeti Gimnázium és az Alapfokú Iskola - az iskolákat és a mellettük működő művészeti műhelyt alapító és vezető Angelus Iván 30 éves munkája. Generációk nőttek fel a Csanády utcai Kreatív Mozgás Stúdióban, majd a Perc utcai Goli Tánchelyen. Eredményeik integrálását hivatott elősegíteni a több helyszínen megvalósuló KortársTáncGenerációk Szemle. Nyitott műhelymunka, kiállítás megnyitó, könyvbemutató, akadémiai konferencia, köztéri akciók, filmbemutató gazdagítják a 9 színházi estet magába foglaló eseménysorozatot.
Societas Raffello Sanzio (I): Az arc fogalma Isten fiában
/Sul concetto di volto nel Figlio di Dio
2012. szeptember 25-26. 20h
„Jézus arctalan. Festményeket és szobrokat látok. Festők ezreiről tudok, akik szinte minden idejüket a keresésnek szentelték. Hogy megpróbálják visszaadni a leírhatatlan, szinte láthatatlan arckifejezést: a sajnálat grimaszát.” Romeo Castellucci
Korunk egyik legismertebb művésze, Romeo Castellucci sok vihart kavart, misztikus, enigmatikus és emblematikus előadása megdöbbentő és megrendítő eszközökkel boncolgatja az élet értelmét, a vallásos hit megtartó erejét, az odaadás, a szenvedést és a szenvedélyt. Az embert vizsgálja.
Csalog Gábor szerzői estje
2012. szeptember 28., 20:00
Folytatva a tavaly áprilisban megkezdett sorozatot, Csalog Gábor ismét zeneszerzőként szerepel a Trafó színpadán. A múlt tavasszal e helyütt sikerre vitt darab (Egy Kis Mozart-útvesztő) írásmódját továbbfejlesztve készült az új mű, a Mozart utolsó művének építőkockáit használó Requiemek.
Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XIII.
Három virtuóz
Vinayak Chittar – szitár
Arnab Chakrabarty – sarod
Debasish Sarkar - tabla
2012. szeptember 29. 20:00
Az est első felében Arnab Chakrabarty sarodjátékát hallhatjuk, Debasish Sarkar tablakíséretével, ezután következik Vinayak Chittar szitárjátéka. Végül a három zenész együtt lép majd a színpadra. Három koncert – egy este!

süti beállítások módosítása