Litkai Gergely: élőben igazi a stand-up

Augusztus ötödikéig tart a magyar stand-up saját fesztiválja, a DumaFüred Balatonfüreden. Egy helyett immár három színpadon hallgathatjuk a műfaj legjobbjait, akik közül Litkai Gergely nyilatkozott a Metropol című újságnak. Lapszemle.

litkaiA stand-up nemcsak fesztiválokon jelenik meg, hanem fesztiválja is van: ez jelenti a népszerűség csúcsát, vagy van még kivel megismertetni a műfajt?
– A műfajt egyre többen kedvelik és ismerik is meg, ettől függetlenül folyamatosan új fellépőket keresünk és új formátumokat fejlesztünk, sőt, maguk a fellépők is változnak. A nézőink többsége igazi rajongó, akik sokszor visszatérnek. Sokan, akik eljönnek, az ismerőseik javaslatára jönnek rá arra, hogy ez a műfaj, annak ellenére, hogy a tévében sok helyen és sokat látni, igazi élő műfaj. A helyszínen élvezhető igazán, ott mutatja meg magát legjobban.
Nehéz dolga volt annak a néhány úttörőnek, aki ilyesmibe vágott itthon?
– Sokkal inkább érdekes, mint nehéz feladat volt meghonosítani. Voltunk underground színház, utána egy átlagos színház, mostanra pedig inkább fősodor-vonalbeli intézménnyé váltunk.
Hofi munkássága hasonlít leginkább ahhoz, amit csinálnak. Elődnek tekintik őt?
– Műfajában nyilván Hofi Géza közel áll hozzánk, de azért itt is jelentős eltérések vannak. Nem akarjuk magunkat hozzá hasonlítani, mivel lehet, hogy ezzel sokakat megbántanánk.

A műfajnak jó az, ha egyre többen vannak. Hogy lesz valakiből stand-upos? Hol tud kiderülni, hogy valaki tehetséges-e e téren, érdemes-e megpróbálkoznia a dologgal?
– Mindenki érzi a nyomást, a feltörekvő humoristák tömött sorait a háta mögött. Stand-upos nem egyik napról a másikra lesz az ember, ez hosszú évek munkája, tehetségkutatók kérdése, de kell egy pillanat is, amelyben a közönség felfigyel valakire és megszereti.
Van olyan a dumaszínházban, hogy nem túl elegáns poén, vagy a szabadság határtalan, ha valaki ilyesmire adja a fejét?
– Mindig is voltak nem túl elegáns poénok. Itt általában két erő feszül egymásnak: egyrészt a szerkesztő és a humoristatársak véleménye, máskor pedig a közönség igénye.
Mi inspirálja önt személy szerint?
– Élek, szerintem ez a legfontosabb, civilnek maradni és figyelni.
Kit hallgat legszívesebben a mai magyar humorista­mezőnyből?
– Én a Pintér Béla Társulat rajongója vagyok, ha humorról van szó általános értelemben, a saját fellépőinkkel kapcsolatban pedig anyaga válogatja.

Miként alakult Litkai Gergely karrierje? Elolvashatja a metropol honlapján.

süti beállítások módosítása