"Ez egy szerencsés találkozás" - Farkas Róbert a Szerencsés flótásról

Az idén öt éves Budapest Bár zenekar tagjai egy kortárs operettben vállaltak kisebb-nagyobb szerepet. A Szerencsés flótás bemutatójára augusztus 2-án került sor a Városmajori Színpadon. Farkas Róberttel, a zenekar alapítójával beszélgetett a hetivalasz.hu. Lapszemle.

A hetivalasz.hu cikkéből:
Farkas Róbert az interjúban elmondta, régi vágya volt, hogy Vajdai Vilmossal dolgozzon együtt, aki rendezőként felkérte a Budapest Bár zenekar tagjait a Szerencsés flótásban való szereplésre. A zenész szerint nagy szerencséjük, hogy Fényes Szabolcs zenéje nem áll távol a Budapest Bártól. "A műben hallható dalok igazából nem a megszokott operettdalok, vagy amiket annak gondolnánk, semmiképp sem „Csárdáskirálynősek". Valószínű egy Lehár-műben nem is lettünk volna benne, de Fényes Szabolcs zenéjének nagyon örültünk, mert jól áll a zenekarnak" - fogalmazott. Hozzátette, ez egy szerencsés találkozás, és nagyon jó hangulatúak a próbák.
"Nekem is van egy csaknem tízmondatos szerepem, OTP úr. Ez egy sokkal összetettebb, nehezebb feladat, mintha egy koncertre készülnénk. (...) Egy félreértett szerep az enyém, hiszen azt hiszik, pénzt akarok vinni, holott pénzt hozok, a lottónyereményről szóló értesítést. Rideg, irodai figura az enyém, de ez első szerepként kiváló. Vili szeretett volna nekem is valamilyen karaktert adni, de nekem azért a zenészek között van leginkább a helyem. A hegedűt és a gitárt váltom folyamatosan, így nem is tudtam volna többet vállalni" - árulta el Farkas Róbert.

Farkas_Robert616Fotó: hetivalasz.hu

A zenekar többi tagja közül Ökrös Károly zongoristának is van egy pár mondata a darabban, Németh Juci játssza a dizőzt Jordán Adéllal felváltva, Kollár Laci pedig két szerepet is alakít, Gyanút és Rikkancsot. Behumi Dóri pedig az Ideges Professzor asszisztensét játssza.
Farkas a darabválasztásról így mesélt: "Vili az elején nagyon nyitott volt, akár még a Csárdáskirálynőhöz is kedvet kapott volna. Eleinte nem is ebben a darabban gondolkodott, de öt-hat darab megnézése után úgy döntött, hogy nekünk ez állna a legjobban és leginkább ez a történet adaptálható talán a jelen korba. Most a próba alatt lehet látni, hogy az eredeti szövegkönyvhöz képest mennyi új, spontán gondolat került be neki köszönhetően."
A kérdésre, könnyen megy-e ezúttal a „beosztott" szerepe, a zenekarvezető így felelt: "Míg a zenét készítettük, addig abszolút demokratikusan folyt a munka. Vilinek is volt ötlete, nekünk is, és közösen gyúrtuk össze a darab karaktereit.  Komoly rendezői instrukciókat a zenéhez az effektek miatt kapunk igazán, ugyanis az volt a kérés, hogy minden hangot mi valósítsunk meg a darabban. Levélnyitást, kopogást és sok más hangot kell zenével megmutatnunk, persze úgy, hogy jó ritmusban legyen, szövegre menjen. Ez jóval nehezebb dolog, mint zenészként kísérni a dalokat" - fogalmazott Farkas Róbert.

Kézdi Beáta interjúja a hetivalasz.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása