"Nagyon hiszek az ügyünkben..."

Interjú Sebők Monika énekesnővel, a Klasszikon együttes szólistájával.

Mi történt Veled, mióta utoljára beszélgettünk?

 

Nagyon munkás időszak volt ez az elmúlt másfél év, tele olyan feladatokkal és sikerekkel, amelyekre magam sem gondoltam volna jó pár éve. Az egyéni karrieremet némiképp parkoltatva gőzerővel vetettem bele magam a Klasszikon körüli munkálatokba. Egyrészt nagyon hiszek az ügyünkben, másrészt izgalmas tapasztalatokat nyerek mind a próbák és előadások, mind a háttérmunka során. Nem is beszélve az olyan új élményekről, mint például a klipforgatás. Azóta már több is született, de a legelső klipünk ősszel készült el: Verdi Álarcosbáljából Oscar áriájának feldolgozása. Mindenképpen szerettünk volna a videomegosztó portálokon elérhető, folyamatosan bővülő koncertfelvételeink mellé konkrétabb vizuális megjelenést is biztosítani a Klasszikonnak. Az egész átdolgozáshoz való viszonyulásunk tükrözésére is remek lehetőséget nyújtott a modern olvasatú Álarcosbál, amelynek vendéglistájára a műsorainkban megjelenő alakok - hangsúlyozottan operai szereplők - kerültek, némi kis csavarral.

 

smint2012_1

A Klasszikon együttes

 

smint2012_2

Koncerten az Urániában

 

Mesélnél erről bővebben is?

 

A Klasszikon crossover produkciója határozott koncepcióra épül, amit véleményem szerint az ért meg igazán, aki egyszer a maga teljességében megnézi a műsorunkat. Zenei és pszichológiai karakterisztikán alapulnak a feldolgozásaink, így aztán elég sokféle irányba mozdulnak ki a tradicionálishoz képest, miközben nem szakadnak el tőle teljesen. "Minden feldolgozás másféle hozzáállást igényel..." A bennem, mint a hősök-hősnők megszemélyesítőjében és a bennünk, mint előadókban megfogalmazódó (újra)értelmezéshez a legjobb kontextust az élő prezentálással tudjuk megteremteni, mint minden zenés színpadi előadás. A koncert íve és stációi alkotják az operákból átemelt áriák új értelmező közegét. Mind az eredeti szituációra, mind a transzformációra vonatkozó összefüggéseket igyekszem megvilágítani a konferansz szövegeimben, a koncert folyamatában pedig az egyes áriák egymáshoz viszonyítva is hordoznak plusz minőséget. Azt értem ez alatt, hogy vállaltan eltérő az ötvözött műfajok kiválasztása, és azok hatásának mértéke az áriákra. Attól válik érdekessé a crossover operagála, hogy minden feldolgozás másféle hozzáállást igényel tőlünk is, a közönségtől is.

 

smint2012_3

Koncerten a Columbus hajón

 

Érezhető azért, hogy van a közönségnek kedvence?

 

Nagy örömömre a sokszínűség miatt a Klasszikon-számok kedveltségi listája egyénenként változó képet mutat. Jólesik tudni, hogy minden stílusú átdolgozásunk valakinek a kedvence. Ami pedig szívmelengető visszajelzés számomra, hogy a lendületes és a slágernek titulálható dallamok mellett a 100%-os operai technikát igénylő számainkat is mindig nagy ováció követi a koncerteken. A most elkészült TV-s klipekhez viszont a vokálisan is könnyebb hangvételű Klasszikon-feldolgozásokat választottuk ki, mert a műsor koncepciójába inkább azok illettek bele. Szerencsére van miből válogatni, és nem kell hanyagolnunk sokáig egyetlen kedvencünket sem - merthogy nekünk mind az...

 

smint2012_4

Sebők Monika

 

Milyen TV adón sugároznak opera crossover klipet?

 

Az MTVA csatornáin. Az Olimpia idején az új, M3D nevű kísérleti adásban a 3D-s TV-ken már térhatásúan lehet látni mind a sportközvetítéseket, mind a stúdiókoncert felvételeket, amiben 10 másik előadóval, együttessel együtt a Klasszikon is látható és hallható lesz. Ősztől 2D-ben is bemutatják majd a produkciókat az ismert közszolgálati csatornákon. Szó van a továbbértékesítésről is, de erről majd csak a jövő évi beszámolóban tudok többet mondani. (nevet) A Klasszikon Youtube csatornájára mindenképp felkerül majd az új klipek közül is.

 

smint2012_5

Koncerten az Urániában

 

Nektek már nem ez az első 3D-s vonatkozású megjelenésetek, és itt, az Operaportálon is sok megmozdulásotokról adtunk hírt. Összefoglalnád az utolsó interjúnk óta eltelt másfél éveteket?

 

A tavalyi évadban kezdtük a befogadó színházakba szervezni a Klasszikon koncerteket: a Duna Palotában, az Eötvös 10 Kulturális Színtéren és a Fészek Művészklubban rendezett fellépéseinket követően áprilisban, az IBS Színpadon került sor a lemezbemutató koncertünkre. Bemutatkozó albumunk "Opera Crossover" címmel jelent meg 2011 márciusában, és sokáig igen előkelő helyet foglalt el az Alexandra eladási listáján. Most nem is tudom, mi a helyzet, mert már sokfelé kapható a CD, és nekem csak a Klasszikon weboldalán keresztül rendelt tételekről van naprakész információm. A nyár főképp az országjáró szabadtéri koncertezést jelentette tavaly, idén is készülünk belföldi és külföldi fesztiválokra. Az idei évad elején a jazz színhelyek felé is kirándultunk: a Columbus hajón léptünk fel, ahol rendkívül hangulatos koncertet adtunk az éjszakai Budapest fényeinél a Dunán. Ezután vágtunk bele a nagyszabású munkába: a 3 dimenziós vetítés kidolgozásába. A térhatású látványelemekkel kibővített opera crossover műsor februárban debütált az Urániában, és azóta útnak indítottuk a CrossoVER DImenziók önjáró verzióját, amivel nagy sikert arattunk Királyerdőn. Az új évadban vidéki helyszínekre fogunk ellátogatni a 3D-s produkcióval.

 

smint2012_6

Koncerten az Urániában

 

Én jelen voltam a bemutatón, nagyon különleges ez a "többszörösen crossover" produkció. Hogyan jutott eszetekbe ez a kombináció?

 

Az, hogy az élő zenei előadást 3D-s klipekkel vigyük színre, elsődlegesen abból a vágyamból fakadt, hogy minél többet tudjunk láttatni az eredeti operai szituációkból. És mivel a szlogenünk az, hogy "ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak", látványban is XXI. századiak akartunk maradni. A szándék, hogy képi síkon is modernek legyünk, magával vonzotta a lehető legmodernebb technikát: a 3D-s vetítést. A térhatással tehát szó szerint közelebb visszük a nézőkhöz az operát. (nevet) Hosszas tervezés előzte meg a kivitelezést, hogy megtaláljuk azt az arányt, amivel a nézők figyelme meg tud oszlani a színpadon történő események és a körülöttünk megjelenő képek között. Ebben nagy segítségemre volt Magyar László 3D-s szakember, akinek frappáns klipjeiből majd lehet ízelítőt látni az említett TV adásban.

 

smint2012_7

Koncerten az Urániában

 

A repertoárotok mennyire változik?

 

A repertoár folyamatosan bővül, mert a fiúk sem bírnak a kreatív energiáikkal. (nevet) [A fiúk: Nagy László Adrián, Zsemlye Sándor, Tiba Sándor és Martos Attila - szerk.] Egyszerre nő a kedvenceink és a még átdolgozni kívánt művek száma. Már a CD-ről is nehéz szívvel hagytunk le bizonyos darabokat, amiket nagy örömmel játszunk, majd újabb nehéz döntés volt, hogy mi kerüljön bele a 3D-s műsorba. Végül kialakítottuk a kétféle műsorszerkezetet: a CrossoVER DImenziók a képek miatt - jelenleg legalábbis - állandó számokkal megy, míg az Opera Crossover című koncert tágabb teret ad az aktualizálásra, így az újonnan elkészült feldolgozások bemutatására is. Állandó játszóhelyben is gondolkodunk egy ideje, ahol ezeket frissiben a törzsközönségünk elé tárhatnánk. Egyelőre azonban nem sikerült megtalálni a minden szempontból megfelelő klubhelyet. És nem titok: már készül a következő műsorunk is, még több újítással és vendégművészek bevonásával. Ennek konkrétumairól időben fognak értesülni az Operaportál olvasói is. Meg hát jelen vagyunk a Facebookon is, ahol a friss híreink nyomon követhetőek.

 

Carmen-feldolgozás a Klasszikon CrossoVER Dimenziók című 3D-s produkciójából

 

 

Azért hiányzik a klasszikus operaszínpad?

 

Hogyne hiányozna... Tudod, akit a mozdony füstje megcsapott... (nevet) Nem konkrétan a bel canto éneklés, mert egyrészt a Klasszikon koncerteken is 70%-ban azt a technikát használom, másrészt egyéb koncerteken is módomban áll klasszikus repertoárt, klasszikus hangvétellel megszólaltatni, harmadrészt meg rendszeres énekórákon és korrepetáción mélyítem a szereptudásomat. Ráadásul nekem a Klasszikon koncerteken megadatik az énekesi csoda: egyetlen este 15-20 operahős bőrébe tudok belebújni, amit kimondhatatlanul élvezek. Ám egy teljes szerep végigéneklése, egy teljes sors megélése kosztümben, díszlettel, reagáló partnerekkel, egész más szférákba emeli az előadót. Remélhetőleg nemsokára erre is lesz újra alkalmam, miután egy külföldi ügynökségnél remek lehetőséget láttak a mély tónusú koloratúráim és az előadói vénám kombinációjában. Várom a következő évadot a fejleményekkel. Azt már érzem, hogy a karrieremben mindig is jelen lévő könnyebb műfajokkal vagyok teljes szakmailag, így ezek továbbra is helyet kapnak az életemben. A Klasszikonnal megélt szabadságérzet, művészi élmények, sikerek és a nagyszerű zenészekkel megtapasztalt harmónia szintén olyasmi, amihez a végsőkig ragaszkodom. Mellesleg az ebbe fordított munkánk gyümölcsét is csak most kezdjük majd igazán leszüretelni. Igyekszem tehát úgy alakítani a dolgokat, hogy a Klasszikon koncertek, az azokkal járó kreatív és szervező munka és a hagyományos zenés színpadi szerepek is beleférjenek a jövőmbe.

 

Csák Balázs

 

süti beállítások módosítása